środa, 31 października 2012

biszkopt z jabłkami

Ciasto mojej mamy

Składniki:


Ciasto:
6 jaj
1 ½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa :
2 szkl mleka
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru cukier waniliowy
1 kostka masła

Dodatkowo:
1 kg jabłek
3 galaretki agrestowe
100 g wiórki kokosowe
½ kostki masła


Sposób wykonania:
Ciasto:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodać do masy ciągle mieszając. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut

Masa budyniowa:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną ponownie zagotować ciągle mieszając ( ja mąkę rozpuszczam w 1/3 szklanki mleka ).
Gdy masa ostygnie dodać masło i zmiksować.
Masa z galaretki i jabłek:
Galaretki rozpuścić w połowie wody, a wiec na każdą galaretkę należy dać 250 ml wody. Do gorącej dodać obrane i potarkowane jabłka, przestudzić.

Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną część biszkoptu nałożyć 2-3 przygotowanej masy budyniowej. Na nią położyć tężejącą masę jabłkową. Przykryć drugim plackiem. Posmarować resztą masy budyniowej.
Wiórki kokosowe podsmażyć na patelni z dodatkiem ½ kostki masła. Posypać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

wtorek, 30 października 2012

kurczak faszerowany


 Składniki:
1 szt kurczak świeży 
1 szt papryka czerwona
200 g pieczarek
500 g mięsa mielonego
1 średnia cebula
1 jajko
bułka tarta ( odrobina do miesa mielonego )
sól
pieprz
olej
przyprawa do kurczaka pikantna Prymat


Sposób wykonania:
Kurczaka umyć, osuszyć , a następnie wytrybować. Natrzeć przyprawą do kurczaka z wierzchu i w środku. Pozostawić na całą noc w lodówce.

Farsz
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Paprykę pokroić w grubszą kostkę. Pieczarki umyć w całości przełożyć do cebuli, udusić, doprawić wegetą, solą i pieprzem, ostudzić. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, cebulą, papryką, jajkiem, solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewać kurczaka a następnie zszyć wykałaczkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h.
Można podawać na ciepło jak i na zimno.

poniedziałek, 29 października 2012

SAŁATKA BROKUŁOWA Z PIERSIĄ KURCZAKA

          Brokuły są wyśmienitym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Pochodzą  z Włoch . Ich wartość odżywcza jest o wiele większa niż kalafiora. Po brokułowe dania z powodzeniem sięgać mogą osoby na diecie. Zielony kalafior ma bowiem naprawdę niewiele kalorii a co więcej wszystkie witaminy w brokule trudno by wymienić. Brokuł zawiera przecież pawie cały ogół możliwych mikroelementów. Udowodniono, że to właśnie brokuły spośród bogatego kompletu warzyw najskuteczniej przeciwdziałają nowotworom.




Składniki:
Sposób wykonania:
Brokuł pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie. ( 2 - 3 minuty od zagotowania, żeby nie był za miękki ) . Pierś ugotować, przestudzić.
Przygotować sos czosnkowy:
Do jogurtu naturalnego dodać 2 - 3 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę lub przeciśniętego przez praskę , sól, pieprz, i 2 łyżki majonezu.

Na dno naczynia kładziemy pierś drobiową pokrojoną w kostkę. 




Następnie ugotowany brokuł. 


Wszystko polewamy sosem czosnkowym.

niedziela, 28 października 2012

CIASTO Z KASZY MANNY

        Ciasto z kaszy manny jest ciastem bez pieczenia. bardzo szybko się je przyrządza. Lubią je wszyscy i dorośli i dzieci.


Składniki

5 paczek herbatników petit beurre
1 litr mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 kostka masła
2 łyżki kakao

polewa czekoladowa

1/2 kostki margaryny Kasia
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody

wiórki kokosowe


  • Sposób przygotowania

    1.
    przygotować masę mleko, masło i cukier zagotować . Wsypać powoli kaszę manną, a gdy zgęstnieje odstawić. Dodać kakao i dobrze wymieszać
    2.
    blaszkę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie schłodzoną masę i przykryć pozostałymi herbatnikami
    3.
    przygotować polewę margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.
    4.
    Ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na całą noc.



halloweenowe ciasteczka

          Halloween , czyli wigilia Wszystkich Świętych. Najhuczniej obchodzona jest w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii, Szkocji i Anglii. Do nas to święto zawitało w latach 90 tych i staje się coraz bardziej popularne. 

Halloweenowe ciasteczka - palce czarownicy. 

Składniki:
Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie formować bardzo cienkie ruloniki. Na czubek palca przykleić migdał ( na białko )i porobić nacięcia na cieście, tak żeby przypominało palca. Piec w temperaturze 180 stopni, aż się lekko zrumienią.



czwartek, 25 października 2012

DESER Z BUBYNIEM I GALARETKĄ MALINOWĄ







Składniki:




Sposób wykonania:

Budyń ugotować wg przepisu który jest podany na opakowaniu, gorący przelać do salaterek. Galaretkę przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, wystudzić. Na przestudzony budyń wyłożyć maliny, całość zalać zimną galaretka. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.Można udekorować bitą śmietaną.



środa, 24 października 2012

Gołabki z leśną nutą

        Skoro już jestem przy grzybach chciałabym się podzielić jeszcze jednym przepisem Gołąbkami z leśną nutą . 


Składniki:


Sposób przygotowania:

1..Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw.
2..Kaszę ugotować w dwóch kubkach wody.
3. Grzyby zmielić na grubych oczkach.
4. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać grzyby, dusić przez chwilę. Wsypać do gorącej kaszy, dokładnie wymieszać , doprawić pieprzem i solą. Odstawić do przestygnięcia. Wbić jajko i jeszcze raz wymieszać.

5.  Na każdy liść nałożyć farsz , zwinąć ciasno.
6. Na dno garnka położyć liście, poukładać gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Wszystko zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

Sos

Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, następnie wlewać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. Następnie dodać śmietanę a na koniec proszek grzybowy do smaku. Zagotować.



Gołąbki podawać z sosem.


 

wtorek, 23 października 2012

PIEROGI Z KURKAMI

        Te pierożki robiłam jakiś czas temu, miałam je opublikować, ale zapomniałam. Dzisiaj przeglądając zdjęcia natknęłam się na nie. Fakt, to nie jest sezon na kurki, ale można je zastąpić pieczarkami

składniki :
sposób wykonania:

Farsz - cebulę pokrój w drobną kostką, grzyby posiekaj. Na gorący olej wrzuć cebulę a gdy się lekko podsmaży dodaj grzyby, duś ok 10-15 minut wystudź dopraw , dodaj bułkę tartą i jajko, dokładnie wymieszaj.
Z podanych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj, szklanką wycinaj kółka, nałóż farsz i dobrze zaklej. Układaj na blasze. Pierogi posmaruj rozkłóconym żółtkiem z wodą. piecz w temperaturze 160 stopni przez 25 -30 minut.
Podawaj z barszczykiem

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI PIECZARKAMI I KALAFIOREM

         Przepis na tą zapiekankę dostałam od znajomej z pracy.


Składniki:


Sposób wykonania:

Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry , podsmażyć na patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego.


Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry , podsmażyć, ułożyć na ziemniaki.




Kalafior umyć, pokroić na mniejsze cząstki, obgotować, wyłożyć na pieczarki.


Sos:
Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, wlać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. Dodać śmietanę a na koniec carry. Zagotować. 



Gorący sos wylać na zapiekankę. 


Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika  ( temperatura 180 stopni ) przez około 45 minut.







niedziela, 21 października 2012

BEZY Z NUTKĄ CYTRYNY

     

               Zawsze chciałam spróbować zrobić bezy, ale nie miałam odwagi. Ostatnio piekłam szarlotkę z której zostało mi aż 5 białek. Musiałam znaleźć jakiś przepis, gdyż szkoda mi było je wylać. Przepisów było dużo  w internecie , ale ten spodobał mi się najbardziej.


Składniki:

5 białek
500 g cukru pudru
3/4 cytryny
1 cukier waniliowy


Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier puder ( po jednej łyżce ) cały czas ubijając. Ja dodatkowo przesiewałam go przez sitko, żeby nie wpadła mi żadna grudka. Wsypać cukier waniliowy. wycisnąć sok z cytryny i stopniowo dodawać do ubitej masy. ( Całość należy ubijać tak długo aż masa stanie się lśniąca.) Piec w temperaturze 130 stopni przy lekko uchylonym piekarniku przez 45 minut ( pieczenie góra dół ). Bezy najlepiej zostawić na całą noc żeby zrobiły się kruche.

sobota, 20 października 2012

śledzie smażone w zalewie octowej

         Lubię wyjazdy nad morze , a jeszcze bardziej lubię ryby. Tego lata pogoda nie była zbyt piękna, często padało i było dość zimno. Ale za to można było kupić świeżą rybkę prosto z kutra. Taką rybkę ( a konkretnie śledzie ) włożyłam do octu.


Składniki:

Niezbyt duże śledzie ( użyłam nieco ponad kilogram )
2 jajka
przyprawa do ryby cytrynowa
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz w ziarenkach
wegeta
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mąka
cebula
olej do smażenia

na zalewę:

3 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

Śledzie oczyścić, wyciągnąć grzbiety i boczne ości posypać cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę.


Z jajek mleka i mąki przygotować ciasto do panierowania, ciasto musi być troszeczkę gęściejsze niż na naleśniki. Należy pamiętać by do ciasta dodać proszek do pieczenia, odrobinę soli, pieprzu i wegety. W cieście zanurzać śledzie i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.


Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce.
Do wysokiego naczynia wkładać naprzemiennie śledzie, posypując je piórkami cebuli. Na koniec dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. 


Z w/w składników przygotować zalewę. Gorącą zalać śledzie. Zamknąć naczynie i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce żeby się przegryzły. 


Śledzie wyszły i smakowały rewelacyjnie :)
 


poniedziałek, 15 października 2012

SCHAB Z SEREM I PIECZARKAMI

Niedrogie, szybkie i  bardzo apetyczne danie. Schab z serem i pieczarkami.




Składniki:

Sposób wykonania:

 
Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć.
Schab posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, podsmażyć z jednej strony ( aż będzie rumiany ), przewrócić, na wierzch położyć podsmażone pieczarki i ser żółty. Przykryć przykrywką i smażyć jeszcze przez parę minut. Przed podaniem można podać polany kethupem ale nie koniecznie.




wtorek, 9 października 2012

marynowane podgrzybki





Składniki :

małe twarde kapelusze podgrzybków
woda
sól
cukier
ocet
liść laurowy
ziele angielskie
kolorowy pieprz
cebula




Sposób wykonania:



Małe twarde kapelusze podgrzybków wyczyścić, umyć pod bieżącą wodą, obgotować. Przecedzić, opłukać pod bieżącą wodą.

Zalewa:

Na każdy litr wody należy dać 1/2 szklanki cukru, łyżeczkę soli i szklankę octu 10 %. Zalewę należy zagotować.

Do słoiczków włożyć grzybki ok. 3/4 słoika. Dodać 1/4 średniej cebuli pokrojonej w półksiężyce liść laurowy, dwa ziela angielskie i parę ziarenek pieprzu kolorowego. Gorącą zalać grzybki. Zamknąć szczelnie słoiki. Pasteryzować 15 minut


poniedziałek, 8 października 2012

koktail malinowy

Składniki:


0,5 kg maliny,
1 litr kefir lub maślanka,
do smaku cukier



Sposób przygotowania:

 

Maliny przebrać, opłukać. Wsypać do wysokiego naczynia , zmiksować. Dodać kefir lub maślankę
cukier do smaku. Wszystko razem miksować jeszcze przez chwilę. Przelać do szklaneczek.


piątek, 5 października 2012

Pasta z makreli wersja II

Dziś chciałabym przedstawić moją drugą propozycję pasty z makreli.



Składniki:

duża wędzona makrela
5 jajek 
4-5 ogórków korniszon
średnia cebula
sól, pieprz, majonez


Sposób wykonania:

Makrelę obrać z ości rozdrobnić.
Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Korniszony pokroić w kostkę.
Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majonezem.

WAFELKI

Szybkie, smaczne i niedrogie domowe wafelki.

Składniki:

opakowanie suchych wafli
kostka margaryny
szklanka cukru
3 łyżki mleka w proszku
łyżka kakao
żółtko

Sposób wykonania:

Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier i 3 łyżki mleka w proszku. Zagotować, dodać kakao. Gotować jeszcze przez 3 minuty. Przestudzić, wbić żółtko i energicznie zamieszać ( żeby się nie ścięło ). Posmarować wafle. Przycisnąć dobrze deseczką , odstawić na godzinę do lodówki. Kroić w trójkąty.


wtorek, 2 października 2012

klopsiki z mięsa kapusty i ryżu

Gołąbki w wersji dla leniwych.



Składniki :

na kotlety:

1/2 kg mięsa mielonego
1 kg kapusty świeżej
10 łyżek ryżu suchego
6 łyżek kaszy manny
6 jajek
sól, pieprz, wegeta

na sos:


2 litry i szklanka wody
1 mały kethup kotlin w słoiku
1 mały przecier pomidorowy (190 g) w słoiku
2 kostki rosołowe


 Sposób wykonania:

Mięso włożyć do miski, kapustę pokroić na bardzo drobno ( ja kapustę mielę przez maszynkę na dużych oczkach takich jak na steka )dodać ryż , jajka, kaszę mannę sól pieprz i wegetę i dokładnie wymieszać.



Odstawić na dwie godziny. Z farszu formować nieduże klopsiki, obtoczyć w bułce i obsmażyć z dwóch stron.








Z wody kethupu, przecieru pomidorowego, kostek rosołowych ugotować sos. Usmażone klopsiki ułożyć w garnku i zalać gorącym sosem. 


Gotować 50 minut od zagotowania na wolnym ogniu. Po ugotowaniu lekko odchylić pokrywkę i zostawić na całą noc ( sos nabierze gęstości )


poniedziałek, 1 października 2012

podgrzybki smażone kapelusze

  • Składniki:

    małe twarde kapelusze podgrzybków
    jajko
    bułka tarta
    mąka
    olej do smażenia



    Sposób wykonania:

    Wybrać małe twarde kapelusze podgrzybków. Oczyścić umyć, osuszyć oprószyć solą od spodu.

    Jajko rozkłócić. Podgrzybki panierować najpierw w mące , potem w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu z 2 stron.



Flaczki grzybowe

        



         Nigdy nie jadłam flaczków grzybowych. Do tych namówiła mnie moja mama. Twierdziła, że są bardzo dobre. Dała mi grzybki, przepis i kazała wypróbować.

Tak wyglądają niemki.



Przepis na flaczki z niemek.

Składniki :

500 gram obgotowanych grzybów
2 średnie marchewki
1/2 por ( tylko biała część )
1/2 selera
2 kostki rosołowe
3 litry wody
1 łyżka przyprawy do flaków
sól, pieprz, magi do smaku
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki
2 liście laurowe
5 szt ziela angielskiego
pieprz w ziarenkach.


Sposób wykonania:

Niemki oczyścić odciąć korzonki, obgotować w osolonej wodzie - same kapelusze. Przestudzic.
Warzywa umyć obrać, pokroić w paski, porę w półksiężyce. Do garnka wlać 3 litry wody. Dodać 2 kostki rosołowe, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa. Gotować 10 minut. Obgotowane niemki pokroić w paski, dodać do wywaru wsypać łyżkę przyprawy do flaków, gotować jeszcze 30 minut. Przygotować zasmażkę. Dodać do zupy, zagotować. Doprawić magi i mielonym pieprzem.
Flaczki były pyszne :)