wtorek, 26 marca 2013

Keks pieczarkowo - warzywny




Składniki:

0,5 kg pieczarek
2 cebule
5 jajek
20 dag żółtego sera
20 dag wędliny
1 czerwona papryka
1 pczek natki pietruszki
1/2 kostki masła
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pieprz, sól


Sposób wykonania:

Pieczarki oczyścić pokroić, cebulę obrać pokroić w kostkę paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na odrobinie oleju, przestudzić. Natkę posiekać, ser żółty potarkować na tarce o dużych oczkach.
Masło utrzeć z żółtkami , dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo resztę składników.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej keksówki. (moja miała 27 x 8 cm)  Piec w temperaturze 180 stopni Celcjusza przez 1 h.

niedziela, 24 marca 2013

Makowiec

Smaczne, puszyste ciasto.
Makowiec bez mąki :)

Do przygotowania tego ciasta potrzebowałam:

5 jajek
400 g jabłek
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki maku suchego
5 łyżek kaszy manny
100 g masła
1 aromat migdałowy.



Mak sparzyłam, odcedziłam i zimny zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę ( sitka o bardzo małych oczkach ).
Żółtka ubiłam ze szklanką cukru, dodałam masło ciągle ubijają. Jabłka obrałam i potarkowałam na tarce o dużych oczkach. Do ubitych żółtek stopniowo dodawałam mak, jabłka, kaszę mannę i aromat migdałowy. Białka ubiłam z 1/2 szklanki cukru, dodałam do masy, delikatnie wymieszałam.Ciasto przełożyłam do natłuszczonej, posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celcjusza.
Zimne polałam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi.

środa, 20 marca 2013

sernik na kruchym spodzie



Składniki:

ciasto
3 szklanki mąki
3 żółtka
30 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa
1 kg twarogu
1 1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
7 białek

Sposób wykonania:

1.
Przygotuj kruche ciasto: miękką margarynę, wymieszaj z mąką i cukrem , dodaj kakao, proszek do pieczenia i żółtka , zagnieć jednolite ciasto, podziel na dwie części i włóż je do zamrażarki na 60 minut. Na blaszkę wyłóż pergamin do pieczenia, potarkuj jedną cześć ciasta i wyłóż na blasze.
2.
Ser zmiel dwukrotnie. Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, stopniowo dodawaj masło ciągle ucierając.Dodaj twaróg, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
3.
Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą.Tak przygotowaną masę serową przełóż na kruchy spód, przykryj drugą częścią potarkowanego ciasta. Piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni.




poniedziałek, 18 marca 2013

Smażone motyle i kwiatki

Ciasteczka z zapomnianych foremek smażone w ębokim oleju. 
Smak dzieciństwa.


Składniki:
 
- 2 jajka
- 1 szkl. mąki
- ¾ szkl. wody
- olej do smażenia
- cukier puder

Sposób wykonania:

Jajka, mąkę i wodę dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być troszeczkę bardziej gęste niż na naleśniki.
Foremki dobrze rozgrzewamy w tłuszczu, jeśli będą za zimne to ciasto nie zejdzie nam z foremki do oleju.  


Foremkę zanurzamy do 2/3 wysokości w cieście i ponownie wkładamy do gorącego tłuszczu. Ciasto powinno ładnie napęcznieć i oderwać się od foremki. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.


niedziela, 17 marca 2013

PASZTET WIEPRZOWY




Przepis z gazety. 
Pasztet bardzo smaczny. 



Składniki:

60 dag wieprzowiny
25 dag wątróbek drobiowych
20 dag słoniny
3 jajka
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie,sól, pieprz, gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
dodatkowo: bułka tarta i masło


Sposób wykonania:

Wieprzowinę ugotować z przyprawami. W rondelku na maśle zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, dodać pokrojoną słoninę( 15 dag ), dusić przez ok. 15 minut, dodać wątróbki i ugotowaną wieprzowinę podlać szklanką wywaru ( z gotowania mięsa ), gotować przez 5 minut. Schłodzić, zmielić - 3 razy. doprawić do smaku, wbić jajka i dokładnie wymieszać.
Formę do pasztetu posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć cienkie plastry pozostałej słoniny na dno formy, napełnić masą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, przykryte folią.



czwartek, 14 marca 2013

fasolka po bretońsku

niedrogie danie jednogarnkowe



Składniki:

05 kg fasoli jaś
3 szt kiełbasy śląskiej
2 cebule 
przecier pomidorowy (mały słoiczek )
przyprawy:sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, magi


Sposób wykonania:

Fasolkę przepłukać, zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc ( napęcznieje, skróci się jej czas gotowania ).
Następnego dnia ugotować do miękkości w tej wodzie, w której się moczyła dodając liść laurowy, ziele angielskie i sól.
Na patelni zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażyć. Dodać do fasolki i gotować przez 5 - 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy (ja daję 3/4 słoiczka ) i jeszcze chwilę pogotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem , magi, majerankiem.

środa, 13 marca 2013

Sałatka z selera na słodko


 Sałatka z selera, piersi drobiowej i ananasa . . .
Delikatna lekko słodka . . .


Składniki:

1 ćwiartkowy słoiczek selera sałatkowego
1/2 puszki kukurydzy
100 g ugotowanej piersi drobiowej
1/2 puszki ananasa
  pieprz, majonez do smaku

Sposób wykonania:
Seler i kukurydzę odcedziłam.Dodałam pokrojoną w kosteczkę ugotowaną pierś drobiową i ananasa z puszki. Wszystko razem doprawiłam odrobiną  pieprzu i majonezu.

środa, 6 marca 2013

pierś w sosie śmietankowo - ziołowym





składniki:

podwójna pierś
2 średnie cebule
mała śmietana 18 %
sól, pieprz,wegeta, liść laurowy, ziele angielskie
zioła prowansalskie
olej
mąka

Sposób wykonania:

Pierś umyłam i pokroiłam w paseczki, podsmażyłam.
Cebulę obrałam pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam.
Podsmażoną pierś i cebulkę przełożyłam do garnka,podlałam wodą, dodałam liść laurowy, ziele angielskie, sól i odrobinę wegety. Dusiłam przez 20 minut. Pod koniec dodałam płaską łyżeczkę ziół prowansalskich i zahartowaną śmietanę. Zagęściłam odrobiną mąki. Doprawiłam do smaku.

wtorek, 5 marca 2013

NAPOLEONKA NA KRAKERSACH





Składniki na blachę 30 x 21 cm:

1 op krakersów ( solone )
1 litr mleka
1 kostka masła
1 szkl cukru
3 x cukier waniliowy
1 szkl mąki
4 żółtka
cukier puder do posypania



Wykonanie:

W blaszce rozkładamy warstwę krakersów.
Do sporego naczynia wsypujemy mąkę, zalewamy częścią mleka i mieszamy, dodajemy żółtka.
Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym  i masłem.
Kiedy mleko będzie się gotować, zestawiamy je z ognia, wlewamy masę mączno jajeczną , mieszamy dynamicznie a potem jeszcze chwilę gotujemy.
Ciepłą masę wylewamy na krakersy, od razu przykrywamy wierzchnią warstwą ciastek.
Zostawiamy do ostygnięcia a potem wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

niedziela, 3 marca 2013

CHLEBEK BANANOWY SOPHIE DAHL

Do upieczenia tego chlebka przymierzałam się od tygodnia.  Chlebek upiekłam dzisiaj wg przepisu który podaję niżej.Jest smaczny,wilgotny, miękki i słodki.


składniki:
4 bardzo dojrzałe banany
100 g brązowego cukru
1 jajko
75 g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
170 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka sody

sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem ,masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z sodą i solą, dodać do bananów. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut.