wtorek, 28 stycznia 2014

sałatka z wędzonym kurczakiem i kaszą gryczaną


Składniki:
2 kubki ugotowanej kaszy gryczanej
1 średni ogórek wężowy
1 czerwona papryka
1 wędzone udko z kurczaka
sos winegrette

Sposób wykonania:
Kaszę wsypałam do miseczki, paprykę i ogórka umyłam, pokroiłam w kosteczkę. Z udka ściągnęłam skórkę, mięsko oddzieliłam od kości, rozdrobniłam. Wszystko razem wymieszałam z sosem winegrette.

środa, 22 stycznia 2014

mini kanapeczki z wędzonym pstrągiem




Składniki:
1 szt bagietka pszenna długa
1/2 sztuki wędzonego pstrąga
1 mały pęczek koperku
3 czubate łyżki twarożku śmietankowego naturalnego (kremowy )
1 łyżeczka tartego chrzanu
sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Twarożek wymieszałam z chrzanem, doprawiając go solą i pieprzem.
Bagietkę pokroiłam, posmarowałam wcześniej przygotowanym twarożkiem. Na wierzch położyłam po kawałeczku wędzonego pstrąga. Udekorowałam świeżym koperkiem.

wtorek, 21 stycznia 2014

torcik śmietankowo brzoskwiniowy

Z okazji Dnia Babci i Dziadka.

Składniki:
biszkopt: 
5 jaj 
1/2 szklanki cukru 
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 1/2 szklanki mąki
nadzienie:
1 litr śmietany 30%
1 puszka brzoskwiń
4 śmietan-fix
10 łyżek cukru pudru
dodatkowo:
orzechy łuskane
różyczki


Sposób wykonania:
biszkopt:
Białka ubić z cukrem ,Do ubitej piany dodać żółtka, zmiksować. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 % przez 25-30minut. ( do suchego patyczka )
masa:
Śmietanę dobrze schłodzić. Ubijać z cukrem pudrem i śmietan-fix aż do pożądanej konsystencji. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę.
Upieczone ciasto przekroić na 3 części. pierwszy placek nasączyć sokiem z brzoskwiń, wyłożyć 1/4 ubitej śmietany i połowę pokrojonych brzoskwiń, wyrównać, przykryć drugim plackiem. czynność powtórzyć. Przykryć ostatnim plackiem. Boki ciasta i górę obłożyć śmietaną, wyrównać nożem maczanym w gorącej wodzie. Wierzch posypać orzechami, udekorować różyczkami.


poniedziałek, 20 stycznia 2014

Bób z kiełbaską w pomidorowym sosie



Składniki:
1 kg ugotowanego bobu ( u mnie był to bób ze słoika, który robiłam na zimę )
200 gram kiełbasy podwawelskiej
2 średniej wielkości cebule
koncentrat pomidorowy w słoiczku
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz mielony, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy

Sposób wykonania: 
Bób odcedziłam, zachowując wodę, obrałam ze skórki, włożyłam do garnka, zalałam wodą z bobu ( tak żeby go całkowicie przykryła ), cebulę obrałam pokroiłam w kostkę, kiełbaską również, podsmażyłam razem z cebulką, dodałam do bobu, włożyłam listek laurowy - rozkruszony, kilka ziarenek ziela angielskiego, kostkę rosołową , majeranek i 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego. Wszystko razem zagotowałam, gotowałam około 10 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Doprawiłam do smaku.


piątek, 17 stycznia 2014

Kotleciki drobiowe w cieście naleśnikowym - eskalopki




 
Składniki:

1 duża pierś z kurczaka
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wegeta
sól i pieprz
olej do smażenia


Sposób wykonania:

Pierś umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki nadając im podłużny kształt, lekko rozbiłam , posypałam solą i pieprzem. 
Jajka zmiksowałam dodałam mąkę mleko, proszek do pieczenia i wegetę. Ciasto powinno być troszeczkę gęściejsze niż na naleśniki. Do tak przygotowanego ciasta włożyłam kotleciki, dokładnie wymieszałam, żeby ciasto równomiernie się rozłożyło na każdym z nich.
Smażyłam z obu stron na rumiano , na dobrze rozgrzanym oleju. Podawałam z ziemniaczkami krojonymi w talarki.

wtorek, 14 stycznia 2014

Bułeczki z pestkami dyni



Do swoich bułeczek użyłam 
600 g mąki żytniej
40 g świeżych drożdży
1 jajko
4 łyżki oleju
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczki cukru
60 g pestek dyni
1 szklankę ciepłej wody
Wykonanie:
Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut.
Do mąki dodałam sól, pestki dyni ( 2/3 resztę zostawiłam do posypania bułeczek ) wbiłam jajko, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam ciasto. Na koniec dodałam olej. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jedną godzinę.
Gdy ciasto wyrosło rozwałkowałam je na stolnicy podsypując delikatnie mąką, nadając mu kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto przekroiłam wzdłuż i trzy razy w poprzek uzyskując 6 bułek. Ciasto ułożyłam na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia , każdą bułeczkę posmarowałam mlekiem , posypałam pestkami dyni. Pozostawiłam do wyrośnięcia na następne 30 minut. 
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

poniedziałek, 13 stycznia 2014

czekolada na gorąco




Do przygotowania czekolady na gorąco użyłam:
0,5litra mleka
250 ml śmietanki 36 %
200 gram gorzkiej czekolady

wykonanie:
Mleko zagotowałam razem ze śmietanką. gorzka czekoladę rozkruszyłam na mniejsze kawałki , stopniowo dodawałam do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotowałam kilka minut , aż lekko zgęstniała.

czwartek, 9 stycznia 2014

Naleśniki z serem i parówkami




Składniki:
2 jajka
1,5 szklanki mąki
1,5 do 2 szklanki wody
olej
sól
200 gram sera żółtego
5 - 6 parówek
 ketchup do polania
Sposób wykonania:
Jajka zmiksować, stopniowo dodawać mąkę naprzemiennie  z wodą, na końcu dodać sól i 2-3 łyżki oleju. Ciasto odstawić.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć naleśniki z obu stron.
Ser potarkować na największych oczkach. na każdy środek naleśnika wzdłuż położyć ser, na to parówkę, zwinąć. Smażyć na patelni z obu stron lub na grillu. Podawać polane ketchupem.

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Śledzie w zalewie octowej



Składniki:

1 kg matiasów
4 średnie cebule

Zalewa: 
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10 %
1 łyżeczka cukru
kilka ziarenek kolorowego pieprzu


Sposób wykonania:
Śledzie zamoczyłam na pół godziny w zimnej wodzie, odsączyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Do słoika wkładałam naprzemiennie śledzie z cebulką. 
Zalewa:
Zimną przegotowaną wodę wymieszałam z octem, cukrem i pieprzem w ziarenkach. Zalałam nią śledzie. Wstawiłam do lodówki na dwie doby.