niedziela, 25 maja 2014

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM FETĄ I PIERSIĄ KURCZAKA


Składniki:
100 gram świeżego szpinaku
1 pojedyncza pierś drobiowa
pomidor
1/4 świeżej czerwonej papryki
pół opakowania sera feta
przyprawy: sól, pieprz, oregano, curry, olej, 1 - 2 ząbki czosnku 

sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki musztardy dion
kilka kropel octu balsamicznego
sól, pieprz, oregano do smaku

Sposób wykonania:
Z w/w składników zrobiłam sos. ( Należy wszystko dokładnie wymieszać, żeby składniki się połączyły.)
Pierś drobiową pokroiłam w paski, dodałam świeży przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, oregano, sól, pieprz i olej, wymieszałam, pozostawiłam na pół godziny.
Pierś podsmażyłam na oleju, lekko podlałam wodą, chwilę dusiłam. 
Szpinak umyłam, osuszyłam, włożyłam do miski. Pomidor i paprykę umyłam , pokroiłam w paski ( z pomidora wydrążyłam pestki, których nie dodawałam do sałatki ), fetę pokroiłam w kostkę. Składniki wymieszałam z wcześniej przygotowanym sosem.
Bardzo fajnie smakuje z grzankami czosnkowymi.
Czas na szpinak 4!

sobota, 24 maja 2014

Naleśniki z pieczarkami zapiekane w piekarniku




Składniki:

ciasto:
2 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka

farsz:
300 gram pieczarek
150 gram sera żółtego
2 średnie cebule

przyprawy: sól, pieprz, olej do smażenia, kethup

Sposób wykonania:
Jajka zmiksowałam z mlekiem i mąką na puszystą masę. Usmażyłam naleśniki.
Cebulkę obrałam, pokroiłam w kostkę, zeszkliłam. pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki, dodałam do cebulki, podsmażyłam, doprawiłam do smaku. Naleśniki rozłożyłam, posypałam tartym serem, na jednej połowie naleśników ułożyłam pieczarki, złożyłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, posmarowanego oliwą. Wierzch posypałam żółtym serem. Zapiekałam w temp 180 stopni przez 25 minut.


piątek, 23 maja 2014

roladka z pstrąga na szpinaku


Składniki:
2 świeże pstrągi
500 gram świeżego szpinaku
10 orzechów włoskich
1/3 opakowania sera feta
2 łyżki śmietany
przyprawy: świeży czosnek, sól, pieprz, cytryna

Sposób wykonania:
Rybę wyfiletowałam , każdą poporcjowałam na 4 kawałki, posypałam solą, pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny.
Szpinak umyłam, liście pokroiłam na mniejsze kawałki. na patelnię dałam odrobinę masełka i szpinak, zblanszowałam, dodałam 2 łyżki śmietany, sól i czosnek, delikatnie odparowałam, przestudziłam.
Na każdy środek ryby nałożyłam łyżeczkę szpinaku, zawinęłam, szpinak który mi pozostał  rozłożyłam równomiernie w naczyniu do zapiekania. Na wierzch położyłam roladki każdą z nich udekorowałam fetą i orzechem włoskim. Resztę orzechów rozdrobniłam, posypałam po szpinaku.

Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Rybkę piekłam przez 35 minut.

Czas na szpinak 4!

poniedziałek, 19 maja 2014

leśny mech



CIASTO:

  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 1 szklanka cukru 
  • 3  jaja
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANOWA:

  • 400 ml śmietany kremowej 30%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • owoc granatu

SPOSÓB WYKONANIA:
      Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.
      Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy cienkim strumyczkiem powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do tortownicy o  średnicy 24 cm , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
po wystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy je na talerzu. 
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksami. 
Na ciasto wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy okruszkami ciasta i obkładamy owocami granata. Wstawiamy na 2 - 3 godziny do lodówki.




Czas na szpinak 4!

niedziela, 18 maja 2014

SZASZŁYK DROBIOWY

Przepis na 6 patyczków.
Składniki:
podwójna duża pierś drobiowa
200 gram świeżego boczku
3 -4 średnie cebule
czerwona papryka
12 pieczarek
przyprawa do grila, przyprawa do kurczaka, sól, papryka czerwona, olej
patyczki do szaszłyków

Sposób wykonania:
Pieczarki oczyściłam, odkroiłam nóżki, cebulkę obrałam, podzieliłam na ćwiartki. Paprykę umyłam, oczyściłam, pokroiłam w dużą kostkę.Pierś umyłam  pokroiłam w kostkę, boczek w paseczki.
Wszystko przełożyłam do miski, dodałam przyprawy i odrobinę oleju, dokładnie wymieszałam, odstawiłam na około 2 godziny. 
przygotowałam 6 patyczków do szaszłyków. Na każdy nadziewałam pieczarkę, mięsko drobiowe, boczek, cebulkę i paprykę, czynność powtarzałam do zakończenia patyczka. (Na moich szaszłykach pieczarka jest tylko na początku i na końcu patyczka ). Smażyłam na wolnym ogniu na patelni. ( doskonałe na grila )

środa, 14 maja 2014

Pasztet drobiowy



Składniki:
1,80 kg kurczaka
0,5 kg wątróbki drobiowej
100 g selera
100 g pietruszki korzeń
200 g marchewka
1/2 por

przyprawy:
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek

dodatkowo:
1 szklanka rosołu
1/2 szklanki bułki tartej
smalec do natłuszczenia blaszki


Sposób wykonania:
Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną smalcem blaszkę. Na wierzch ułożyłam świeże zioła. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 10 minut.

poniedziałek, 12 maja 2014

Pstrąg nadziewany fetą otulony boczkiem


Składniki:
3 świeże pstrągi
3 długie plastry świeżego boczku
1/2 kostki feta
świeży koperek ( około 1 czubata łyżeczka )
3 ząbki czosnku
dodatkowo:
sól, pieprz, sok ze świeżej cytryny, olej do smażenia, wykałaczki

Sposób wykonania:
Ze swojej ryby wyciągnęłam ości, pozostawiając tylko płetwy.
Po wyczyszczeniu ryby dół jej nacinam do końca od płetwy odbytowej do płetwy ogonowej
palcem delikatnie oddzielam mięso od kręgosłupa, kończąc przy płetwie ogonowej, przecinam kręgosłup.

Następnie delikatnie palcem oddzielam mięso ryby w lewym kierunku odcinając kręgosłup przy głowie.


Tak osiągam jeden płat nie uszkadzając całości. Druga cześć ryby - od całości oddzielam palcem kręgosłup. Boczne, duże ości, które zaczynają się przy głowie wyciągam podważając nożem.

Góra ryby pozostaje w całości a skóra nie jest ponacinana, dlatego też można nadać jej ładny kształt. Skrzela, też je wyciągam.

Każdą rybę posypuję solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny. Pozostawiam w lodówce na około 2 godziny. Po tym czasie rybę wyciągam z lodówki, kroję fetę, którą wkładam do środka, przesypuję świeżym koperkiem , zamykam.

Boczek rozbijam tłuczkiem, przesypuję solą i pieprzem, owijam nim rybę, spinam wykałaczkami.

Pstrąga smażę na patelni w oleju, na wolnym ogniu z dwóch stron na złocisty kolor.

Ryba w przekroju, nie ma ości :)



piątek, 9 maja 2014

kurczak panierowany na sałacie

U mnie z ziemniakami jako danie główne :)

Składniki:
1 sałata
2 piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz , wegeta
do panierowania: 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka
olej do smażenia
sos
1 wężowy ogórek
3 łyżki majonezu
300 ml jogurtu naturalnego
mały pęczek koperku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
 dodatkowo : ziemniaki

Sposób wykonania:
Sos:
Ogórka obrałam starkowałam na tarce o największych oczkach, czosnek przepuściłam przez praskę, a koperek pokroiłam. Wszystko razem wymieszałam dodając majonez i jogurt naturalny. Do smaku doprawiłam solą i pieprzem.
Mięsko:
Pierś drobiową opłukałam, osączyłam, pokroiłam na drobne kawałki. Do mięska dodałam wegetę, sól, pieprz, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszałam. Pozostawiłam na około godzinę.
Sałatę umyłam, osączyłam, rozdrobniłam wyłożyłam na każdy talerz. 
Każdy kawałek mięska panierowałam najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach kukurydzianych. Smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami.


środa, 7 maja 2014

zupa krem z brokuła

Kremowa zupka brokułowa. Doskonała na zimno i na ciepło :)
Składniki:
500 gram brokuła
1 litr rosołku
2 serki topione w kiełbaskach po 100 gram
2 ząbki czosnku
do smaku: sól, pieprz, cukier

dodatkowo: bagietka czosnkowa

Sposób wykonania:
Brokuł pokroiłam w różyczki ugotowałam w 1 litrze rosołku z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. (Zamiast rosołu brokuł można ugotować w litrze wody z dodatkiem dwóch kostek rosołowych drobiowych ). Rozdrobniłam blenderem, dodałam dwa serki topione w kiełbaskach i 2 ząbki czosnku, ( czosnek według uznania czasami wystarcza jeden ) doprawiłam do smaku solą i pieprzem.Podawałam z grzanką czosnkową.


wtorek, 6 maja 2014

pierożki ziemniaczane z omastą




Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1/2 kg mąki
1 jajko
woda
1/2 łyżki oleju
przyprawy : sól, pieprz, wegeta, 

Omasta:
2 średniej wielkości cebule
100 gram kiełbasy np. śląska
50 gram wędzonego boczku
200 ml śmietany 12 %
olej, sól pieprz, wegeta

Sposób wykonania:
Farsz:
Ugotowane ziemniaki zmieliłam przez maszynkę, cebulkę pokroiłam w kosteczkę , podsmażyłam na odrobinie oleju,  dodałam do ziemniaków. Dokładnie wymieszałam doprawiając do smaku solą pieprzem i wegetą.
Ciasto:
 Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli, olej , ciepłą wodę dokładnie wymieszałam, aż ciasto zrobiło się elastyczne. Przykryłam ściereczką żeby się nie zeschło.
Ciasto rozwałkowałam podsypując mąką Szklanką wycięłam krążki. Na środek każdego z nich nakładałam farsz, skleiłam. Do gotującej osolonej wody wkładałam pierogi, gotowałam 2-3 minuty od wypłynięcia ( trzeba pilnować żeby się nie posklejały ). Podawałam polane omastą.

Omasta :
Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju. Kiełbaskę i boczek pokroiłam w kosteczkę dodałam do zeszklonej cebulki. Gdy składniki się podsmażyły zalałam wszystko śmietaną wymieszałam i zagotowałam, doprawiłam do smaku pieprzem i wegetą. Gorącą omastą polewałam pierożki.

KACZKA PIECZONA Z MIGDAŁAMI MORELAMI I ŻURAWINĄ


Składniki:
kaczka bez podrobów ( moja miała 2,2 kg )
150 gram suszonych moreli
150 gram suszonej żurawiny
100 gram migdałów
sól, pieprz czarny i ziołowy
majeranek, 
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
trochę oliwy
Sposób wykonania:
Kaczkę natarłam przyprawami i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) z zewnątrz i w środku, skropiłam oliwą i wstawiałam na kilka godzin do lodówki. Do środka włożyłam część wymieszanych owoców z migdałami.


Spięłam wykałaczkami, resztę owoców ułożyłam na kaczce i po brzegach. Podlałam 1/2 szklanki wody. Piekłam w temperaturze 200 stopni pierwszą godzinę pod przykryciem , następne 1,5 godziny odkrytą polewając wytworzonym sosem. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami.


Tak wyglądała w przekroju.
 

niedziela, 4 maja 2014

Koperty z jabłkami



Składniki:
4 szklanki mąki
2 kostki margaryny Kasia
1 szklanka piwa
1,5 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:
Z mąki, margaryny i piwa zagniotłam ciasto, schowałam do lodówki na jakieś 2 godziny.
Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienna, pokroiłam w kosteczkę, dodałam cynamon i cukier waniliowy, wymieszałam. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Ciasto podzieliłam na 3 części, każdą z nich rozwałkowałam, pokroiłam na kwadraty. Na każdy środek kwadracika kładłam wcześniej przygotowane jabłka, rogi składałam do góry, tak by powstała koperta. Piekłam około 20 - 25 minut na złoty kolor.