sobota, 31 stycznia 2015

waniliowe prostokąty


Z przepisów Madzi :)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g) 
na krem:
750 ml mleka
18 dkg cukru
wanilia
10 dkg budyniu
25 dkg masła

Sposób wykonania:
Ciasto rozwałkować lekko i pokroić na 3 równe pasy (ja pokroiłam wzdłuż), ponakłuwać widelcem i piec ok 15-20 min w 190st, ostudzić.
Budyń rozpuścić w odrobinie mleka, resztę zagotować w rondelku, dodać cukier i wanilie.
Wystudzony budyń zmiksować z masłem na krem.
Przekładać: ciasto + krem + ciasto + krem.
Wierzch polać polewą z cukru pudru, można dodać do niej łyżkę olejku rumowego..



czwartek, 29 stycznia 2015

MAKARONOWE MUSZLE ZE SZPINAKIEM


składniki:
1 opakowanie makaronu muszle
500 gram szpinaku
1 opakowanie sera feta
3 ząbki czosnku
ser żółty około 150 gram
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sos:
3 łyżki oliwy
1 średnia cebulka
2 ząbki czosnku
1 szklanka gęstego soku pomidorowego
1/2 łyżeczki bazylii
sól
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2,5 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
sposób wykonania:
sos beszamelowy:
W garnuszku roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać, cienkim strumieniem wlewać mleko, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
sos pomidorowy:
Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na oliwie, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i gęsty sok pomidorowy, bazylię, zagotowałam.
Makaron ugotowałam skracając o połowę czas który był podany na opakowaniu. Rozłożyłam na płaskiej powierzchni do wystudzenia.
Masło podgrzałam, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażyłam, dodałam rozdrobniony szpinak, dusiłam przez kilka minut, dodałam rozdrobniony ser feta, mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przestudziłam.
Szpinakowym nadzieniem napełniłam makaron. Dno naczynia żaroodpornego posmarowałam masełkiem, wylałam wcześniej przygotowany pomidorowy sos, ułożyłam napełnione szpinakiem muszle. 
Całość zalałam sosem beszamelowym. Ser żółty potarkowałam na średnich oczkach, posypałam po wierzchu. 

Piekłam pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

wtorek, 27 stycznia 2015

klopsiki mięsno rybne w zalewie octowej


składniki:
500 gram ryby ( u mnie ze skórą )
500 gram łopatki
2 jajka
garść bułki tartej
przyprawy:
sól, pieprz, wegeta, czosnek

zalewa:
4 szklanki wywaru od gotowania klopsików
1 szklanka octu
1/2 szklanki cukru

dodatkowo:
1 marchewka
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
łyżka soli
kilka ziarenek pieprzu

Sposób wykonania:
Mięso ryby zmieliłam dwa razy na sitku o bardzo małych oczkach ( takich jak na pasztet ), łopatkę na tradycyjnych. Dodałam jajka, garść bułki tartej. Do smaku doprawiłam solą, pieprzem, wegetą i świeżym czosnkiem ( 3 ząbki, przeciśnięte przez praskę).
Wodę zagotowałam z solą , liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i marchewką obraną, pokrojoną  w plastry. Gotowałam około 15 minut. 
Z masy mięsno - rybnej uformowałam klopsiki, wkładałam do wrzątku, gotowałam na wolnym ogniu około 15 minut. Przełożyłam do słoiczków. 
Do osobnego garnka odlałam 4 szklanki wody, dodałam cukier, ocet ( ewentualnie sól gdyby okazało się że wywar od gotowania klopsików był za mało słony ), zagotowałam.


Gorącą zalewą zalałam klopsiki, zakręciłam. Pozostawiłam na 2 dni.