niedziela, 22 lutego 2015

Sałatka z granatem

składniki:
1 opakowanie mix sałat z rukolą
1 dojrzała gruszka
1 granat
1 opakowanie serka z niebieską pleśnią (100 g )
1 niezbyt duża pierś drobiowa 
sos:
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy Dion
8 łyżek oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
składniki połączyć na jednolitą masę


sposób wykonania:
Pierś posypać pikantną przyprawą do kurczaka, usmażyć, ostudzić.
Na półmisku wyłożyć mix sałat, układać naprzemiennie pokrojona gruszkę, ser i pierś. Posypać granatem, polać sosem.

niedziela, 15 lutego 2015

Sałatka z mango wędzonym kurczakiem i orzechami

składniki na 3 porcje

składniki:
1 dojrzała mango
garść orzechów prażonych na patelni
1 opakowanie sałat mix
ćwiartka wędzonego kurczaka
dresing:
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy dion
8 łyżek oliwy z oliwek
( składniki połączyć na jednolita masę )
sposób wykonania:
Na talerze wyłożyć mix sałat, ułożyć pokrojone mango i wędzonego kurczaka. Posypać prażonymi orzechami. Całość zalać dresingiem.

środa, 4 lutego 2015

Wątróbka wieprzowa z jabłkami


Składniki:
400 gram wątróbki wieprzowej
3 jabłka
sól
pieprz
mąka
masło i olej
Sposób wykonania:
Wątróbkę pokroiłam w plastry, obtoczyłam w mące, smażyłam na gorącym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posypałam solą i pieprzem.
Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam w plastry. Na patelni rozpuściłam niewielką ilość masła, dodałam jabłka, dusiłam pod przykryciem kilka minut.
Przełożyłam na talerz wątróbkę a na nią uprażone jabłka.

poniedziałek, 2 lutego 2015

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem


Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
kilka sztuk suszonych grzybków
250 gram twarogu
1 średnia cebula
olej
przyprawy: sól , pieprz, wegeta
ciasto:
2,5 szklanki mąki
ciepła woda
1 jajko
sposób wykonania:
Kaszę ugotowałam na sypko ( w dwóch szklankach wody ) z rozkruszonymi suszonymi grzybkami i solą. Odstawiłam do wystudzenia. Cebulkę pokroiłam w kostką, podsmażyłam na oleju. Twaróg rozgniotłam dodałam kaszę podsmażoną cebulkę, przyprawy , dokładnie wymieszałam.

Mąkę przesiałam, dodałam jajko, szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagniotłam na gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkowałam dość cienko, wykroiłam krążki szklaneczką. Na każdy krążek nałożyłam farsz. 
Dokładnie zlepiłam brzegi.
Pierożki gotowałam w osolonej wodzie, po wypłynięciu i zagotowaniu około minuty do dwóch. Ciasto musi być miękkie.
Podawałam z podsmażoną cebulką.