niedziela, 22 września 2013

Śledź w occie z cebulką i papryką




Składniki:
1 kg świeżych tuszek śledzi
2 cebule
1 papryka
przyprawa cytrynowa do ryby
mąka
olej do smażenia
zalewa:
3 szklanki wody  
3/4 szklanki octu  
3 płaskie łyżki cukru  
1 łyżeczka soli
liść laurowy
2 ziela angielskie
kilka ziarenek pieprzu



Sposób wykonania:
Śledzie oczyściłam, wyciągnęłam grzbiety i boczne ości posypałam cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Pokroiłam na mniejsze kawałki, obtoczyłam w mące, usmażyłam na oleju.

Zalewa:
Wodę zagotowałam z przyprawami, podałam pokrojoną w piórka cebulkę i paprykę. Gotowałam 3 minuty. Na koniec wlałam ojej, zagotowałam. Do zimnej zalewy włożyłam śledzie, odstawiłam do lodówki na 2 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz