Przepis z gazety.
Pasztet bardzo smaczny.
Składniki:
60 dag wieprzowiny
25 dag wątróbek drobiowych
20 dag słoniny
3 jajka
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie,sól, pieprz, gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
dodatkowo: bułka tarta i masło
Sposób wykonania:
Wieprzowinę ugotować z przyprawami. W rondelku na maśle zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, dodać pokrojoną słoninę( 15 dag ), dusić przez ok. 15 minut, dodać wątróbki i ugotowaną wieprzowinę podlać szklanką wywaru ( z gotowania mięsa ), gotować przez 5 minut. Schłodzić, zmielić - 3 razy. doprawić do smaku, wbić jajka i dokładnie wymieszać.
Formę do pasztetu posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć cienkie plastry pozostałej słoniny na dno formy, napełnić masą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, przykryte folią.
Ładnie wygląda i musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńSkusiłam się i zrobiłam na te Święta, właśnie kosztuję - jest pyszny!!!
Usuńmusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuń54 year-old Dental Hygienist Oates Caraher, hailing from Terrace Bay enjoys watching movies like Pericles on 31st Street and Dance. Took a trip to Ironbridge Gorge and drives a Eclipse. tutaj jest jego komentarz
OdpowiedzUsuń