Jabłka , cynamon, rodzynki.........
Ciasto miękkie i soczyste, pyszne :)
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka rodzynek
4-5 jabłek
Sposób wykonania:
1. Rodzynki sparzyć, przestudzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.
2. Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec
dodać olej. Wymieszać razem mąkę z proszkiem do pieczenia sodą i cynamonem.
Dodawać do ubitej masy, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać rodzynki i jabłka, ponownie wymieszać. Wstawić do dobrze
nagrzanego w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
niedziela, 25 listopada 2012
sobota, 24 listopada 2012
KURCZAK PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI
Przepis Magdy Gessler, podpatrzony w telewizji.
Kurczak fajny , soczysty.
Składniki:
kurczak 1,50 do 1,70 kg
2 kg ziemniaków ( lub wg uznania )
1 piwo w butelce
przyprawa do kurczaka pikantna prymat
przyprawa do ziemniaków i frytek prymat
olej
Kurczak fajny , soczysty.
Składniki:
kurczak 1,50 do 1,70 kg
2 kg ziemniaków ( lub wg uznania )
1 piwo w butelce
przyprawa do kurczaka pikantna prymat
przyprawa do ziemniaków i frytek prymat
olej
- Sposób wykonania:
- kurczaka, oczyścić i umyć natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka prymat i odrobiną oleju, pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc. Ziemniaki obrać , pokroić w ćwiartki i posypać przyprawą do ziemniaków i frytek prymat z dodatkiem oleju. Usunąć etykiety z butelki. Kurczaka nadziać na otwartą butelkę z piwem, tak żeby główka butelki wystawała poza niego na środek brytfanki postawić kurczaka, piec na termoobiegu w temperaturze 180 stopni tak długo ile ważył kurczak w połowie pieczenia wsypać ziemniaki.
niedziela, 18 listopada 2012
CIASTO Z KASZY MANNY
Chociaż nie lubię kaszy manny od dzieciństwa w ciastach smakuje ona
inaczej. Może dlatego, że dodaje się do niej aromat czy wanilię....
1 niepełna szklanka mąki
½ szklanki cukru
3 jajka
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
250 g margaryny
1 szklanka kaszy manny
16 g cukru waniliowego
dodatkowo:
1 słoiczek dżemu truskawkowego
100 g herbatników
2 galaretki truskawkowe
Składniki
biszkopt:1 niepełna szklanka mąki
½ szklanki cukru
3 jajka
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
250 g margaryny
1 szklanka kaszy manny
16 g cukru waniliowego
dodatkowo:
1 słoiczek dżemu truskawkowego
100 g herbatników
2 galaretki truskawkowe
-
Sposób przygotowania
- 1.
- biszkopt: Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 35 minut.
- 2.
- Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie powoli wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Kończymy gotowanie, gdy masa zgęstnieje.
- 3.
- Obie galaretki rozpuściłam w trzech szklankach wrzącej
wody.
Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy gorącą masę i na wierz układamy herbatniki. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką.
MIODOWIEC
Okres przedświąteczny to doskonały czas żeby przyrządzać różnego rodzaju ciasta.
Miodowca można przygotować 2 - 3 dni wcześniej.Gdy postoi jest o wiele smaczniejsze.
Składniki:
ciasto:
50 dag maki
1/2 szkl cukru pudru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
2łyżki miodu
2 łyżeczki sody
cukier waniliowy
masa:
3/4 litra mleka
6 czubatych łyżek kaszy manny
kostka margaryny
1/2 szklanki cukru
olejek cytrynowy
polewa:
1/2 kostki margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
1/2 szklanki cukru
Sposób wykonania:
ciasto:
Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni.
masa:
Mleko, margarynę i cukier zagotować, dodać aromat cytrynowy, następnie po woli wsypywać kaszę manną cały czas mieszając. Kończymy gotować gdy masa zgęstnieje.
polewa:
margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez
3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.
Na upieczony placek wyłożyłam połowę gorącej masy, przykryłam drugim plackiem, i wyłożyłam drugą część masy, przykryłam trzecim plackiem.wszystko polałam, ciepłą ale nie gorącą polewą.
niedziela, 11 listopada 2012
TARTA Z CEBULKĄ I KIEŁBASKĄ
SKŁADNIKI:
na ciasto:
szklanka mąki
1/2 kostki margaryny
1 żółtko
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
na farsz:
4 jajka
200 ml śmietany 18 %
20 dag kiełbasy
2 cebule
150 gram sera żółtego
sól, pieprz, oregano, majeranek
SPOSÓB WYKONANIA:
Z podanych składników przygotować ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.
Kiełbaskę i cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć.
jajka wymieszać ze śmietaną, dodać podsmażoną kiełbaskę z cebulką i potarkowany ser. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, oregano i majerankiem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, wypełnić nim posmarowane masłem naczynie do tarty. Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika. ( przed pieczeniem ciasto należy ponakówać widelcem.)
Następnie wylać masę i piec jeszcze przez 35 minut.
sobota, 10 listopada 2012
WIELOWARSTWOWA SAŁATKA RYŻOWA
Przepis dostałam od koleżanki z pracy.
- 2 szt ugotowany ryż w woreczkach,
- 5 szt jajka gotowane na twardo,
- 6 szt ogórek korniszon,
- 2 szt czerwona cebula,
- majonez,
- kethup
sposób wykonania:
1. Ogórki pokroić w kosteczkę.
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
3. W naczyniu układać warstwowo:
- zimny ryż rozłożyć równomiernie na dnie naczynia
- na ryż posypać pokrojone ogórki
- wszystko zalać kethupem, rozprowadzić równomiernie po ogórkach
- na kethup położyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę
- wyłożyć majonez, równomiernie rozprowadzić po cebuli
- wyłożyć następną torebkę ryżu
- posypać jajkami potarkowanymi na drobnych oczkach
- schłodzić w lodówce
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
3. W naczyniu układać warstwowo:
- zimny ryż rozłożyć równomiernie na dnie naczynia
- na ryż posypać pokrojone ogórki
- wszystko zalać kethupem, rozprowadzić równomiernie po ogórkach
- na kethup położyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę
- wyłożyć majonez, równomiernie rozprowadzić po cebuli
- wyłożyć następną torebkę ryżu
- posypać jajkami potarkowanymi na drobnych oczkach
- schłodzić w lodówce
Sałatka super. W oryginale wierzch sałatki powinien być posypany natką pietruszki lub szczypiorkiem.
czwartek, 8 listopada 2012
Żeberka w coli
Żeberka w coli.
Przepis z internetu troszeczkę zmodyfikowany.
Składniki:
1 kg żeberek
2 szklanki coca - coli
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
mielona czerwona papryka
oliwa
ja dodałam jeszcze przyprawę do czerwonego mięsa
Sposób wykonania:
Żeberka natrzeć czosnkiem i przyprawami, zostawić na całą noc w lodówce.
Następnego dnia każdą porcję obtoczyć w mące i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
Włożyć w rękaw do pieczenia mięsa i zalać coca -colą, zamknąć. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 1,5 h.
Moje wrażenia.
Żeberka były smaczne, lekko słodkie i kruche. Warte zrobienia.
środa, 7 listopada 2012
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ WERSJA II
Sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem marynowanych podgrzybków
Składniki:
- 1 średnia kapusta pekińska
- 1 słoiczek ćwiartkowy marynowanych podgrzybków
- 2 czerwone cebule
- sól, pieprz, cukier oliwa
Sposób wykonania:
- Kapustę pekińską umyj i pokrój w drobne paseczki.
- Marynowane podgrzybki odcedź, zalej zimną wodą i zostaw na 2 godziny, żeby się lekko wymoczyły. Następnie ponownie odcedź i pokrój w paseczki. Dodaj do kapusty.
- Cebulkę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do kapusty.
- Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Dodaj sól, cukier, pieprz i oliwę do smaku. Jeszcze raz wymieszaj.
- Zostaw na chwilkę, żeby się przegryzła.
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ WERSJA I
Sałatki z kapusty pekińskiej są bardzo popularnym dodatkiem do obiadu. Lubię je przyrządzać na wiele sposobów.
Moja wersja nr I to:
Kapusta pekińska z pomidorkiem
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
2 pomidory
1 czerwona cebula
2 łyżki posiekanego koperku
do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny, olej
Sposób wykonania:
1. Kapustę pokrój w cienkie paseczki.
2. Pomidory umyj, obierz ze skórki i pokrój na kostki.
3. Cebulkę obierz i pokrój w kosteczkę.
4. Wszystkie składniki wymieszaj.
5. Skrop sokiem z cytryny, dodaj sól, pieprz, cukier , oliwę i koper.
6. Wymieszaj ponownie.
niedziela, 4 listopada 2012
ROLADKI DROBIOWE Z FETĄ I SZPINAKIEM
Szpinak niesłusznie ma opinię papki bez smaku.
Dobrze doprawiony,
najlepiej świeży szpinak to fantastyczna rzecz - na zimno jako sałata i
na gorąco; w pierogach , lazanii, roladkach..........
SKŁADNIKI:
- 2 szt pierś drobiowa podwójna,
- 1/2 kostki feta,
- 300 gram szpinak,
- 6 ząbków czosnek,
- do smaku Sól,
- do smaku pieprz,
- 2 szt serek topiony śmietankowy duży,
- 6 łyżek śmietana,
- 1 sztuka kostka rosołowa,
- 1 sztuka cebula,
- do obtoczenia mąka,
- 2 łyżki masło
Pierś umyć pokroić na 4 części, rozbić posypać solą i pieprzem.
w rondelku rozpuścić masło, dodać szpinak, podgrzewać tak długo aż wyparuje woda, dodać fetę pokrojoną w kostkę.mieszać aż uzyskamy jednolitą konsystencję, dodać sól pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wystudzić.
Na każdą pierś nałożyć farsz, ja rozprowadziłam ją na 3/4 rozbitego kotleta. Ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż mięsko się zetnie.Przełożyć do garnka. Podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Powinna być zeszklona. Przełożyć do roladek. Wszystko zalać 1 litrem wody, dodać kostkę rosołową. Dusić około 20 minut. Wyłożyć roladki. Do wody z roladek włożyć 2 serki topione pokrojone w kosteczkę. na wolnym ogniu gotować aż się rozpuszczą. Następnie dodać śmietanę. Jeżeli sos nie będzie gesty można dodać 2 łyżki mąki ( rozpuścić je należy w niewielkiej ilości wody ). Należy jednak pamiętać że sosik serowy zgęstnieje gdy lekko ostygnie
czwartek, 1 listopada 2012
SNICKERS
Ciasto:
60dag maki
3/4 szkl cukru
20 dag margaryny
2 żółtka
2 jajka
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
cukier waniliowy
Polewa orzechowa:
12 dag margaryny
20 bag posiekanych orzechów
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
Krem I:
1 budyń śmietankowy
350 ml mleka
Krem II:
Masa kajmakowa ( krówka w puszce )
WYKONANIE:
Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze. na 3 cześć wylać gorącą polewę orzechową i upiec. ( temperatura 180 stopni ). Ugotować budyń w 350 ml mleka. Na jeden upieczony i ostudzony placek ułożyć budyń. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć masę kajmakową. Przykryć plackiem z orzechami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)