Składniki:
2,5 kg surowych ziemniaków
1 kg gotowanych ziemniaków
1 jajko
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
0,5 kg łopatki
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek, woda
dodatkowo olej do smażenia
Sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki zemleć, surowe obrać umyć zetrzeć i odcisnąć z nadmiaru wody przez szmatkę ( można użyć sokowirówki). Ziemniaki połączyć dodając mąkę ziemniaczaną, sól, jajko, i krochmal który powstał po odciśnięciu ziemniaków.
Mięso doprawić do smaku według uznania. U mnie sól, pieprz, majeranek, czosnek i woda, żeby nie było zbite; dobrze wyrobić.Zwilżonymi rękoma robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni na to nakładając mięso zlepić i uformować podłużne pyzy. Smażyć na wolnym ogniu ( na dobrze rozgrzanym tłuszczu ) z obu stron na rumiano.
Podawać z podsmażoną cebulką.