Jako dzieci zajadaliśmy się orzechami robionymi przez ciocię ponieważ
tylko ona miała patelnię do ich wypieku :) Potem podobną kupiła moja mama, jej patelnia miała nie tylko orzeszki ale i grzybki, muszelki i szyszki. Z czasem patelnia została zapomniana, jednak po latach wróciła do łask :)
Składniki:
1 szklanka cukru
4 szklanki mąki
kostka margaryny
3 jajka
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
zapach
Sposób wykonania:
Żółtka, cukier sodę i margarynę zagniotłam z trzema szklankami mąki. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, dodałam do ciasta, wymieszałam, wsypałam ostatnią szklankę mąki, ponownie wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Z ciasta uformowałam niezbyt duże kulki, patelnię dobrze rozgrzałam z dwóch stron, upiekłam w niej ciasteczka.
tak wygląda patelnia na ciasteczka :)
Ciasteczka nadziałam kremem.