Składniki
2 kg dyni bez skóry i gniazd nasiennych
2 kg miękkich bez skóry i gniazd nasiennych0,5 kg cukrusok z 1 cytryny8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
-
Sposób przygotowania
- Dynię obrałam pokroiłam w drobną kostkę , wstawiłam do garnka z odrobina wody, gotowałam raz po raz mieszając aż się rozpadła, odstawiłam.
- Gruszki umyłam , obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam w drobną kostkę, przełożyłam do garnka, gotowałam raz po raz mieszając, aż zmiękły.
- Po ugotowaniu dynię i gruszki przełożyłam do jednego garnka, rozdrobniłam blenderem, dodałam sok z cytryny, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Wstawiłam na wolny ogień, podgrzewałam tak długo, aż rozpuścił się cukier. Gorące przełożyłam do słoików. Pasteryzowałam ok. 20 minut.
czwartek, 11 września 2014
dżem dyniowo - gruszkowy
środa, 10 września 2014
pstrąg nadziewany świeżymi prawdziwkami
Składniki:
3 świeże pstrągi
3 świeże prawdziwki
1 średniej wielkości cebula
natka pietruszki
masło
przyprawy: sól, pieprz , sok z cytryny
dodatkowo: folia aluminiowa
Sposób wykonania:
Ze swojej ryby wyciągnęłam ości, pozostawiając tylko płetwy.
Po wyczyszczeniu ryby dół jej
nacinam do końca od płetwy odbytowej do płetwy ogonowej
palcem
delikatnie oddzielam mięso od kręgosłupa, kończąc przy płetwie ogonowej,
przecinam kręgosłup. Następnie delikatnie palcem oddzielam mięso ryby w
lewym kierunku odcinając kręgosłup przy głowie.Tak osiągam jeden płat
nie uszkadzając całości. Druga cześć ryby - od całości oddzielam palcem
kręgosłup. Boczne, duże ości, które zaczynają się przy głowie wyciągam
podważając nożem.Góra ryby pozostaje w całości a skóra nie jest
ponacinana, dlatego też można nadać jej ładny kształt. Skrzela, też je
wyciągam. Każdą rybę posypuję solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny. Pozostawiam w lodówce na około 2 godziny.
Prawdziwki czyszczę, myję, kroję w plastry. Smażę na maśle z cebulką pokrojoną w kosteczkę na wolnym ogniu, doprawiam solą i pieprzem, studzę.
Do środka każdego pstrąga wkładam część grzybów. Wierzch ryby posypuję pozostałymi prawdziwkami, kładę natkę pietruszki i pokrojone w kosteczkę kawałki masełka. zapiekam zamknięte w folii w temp 180 stopni przez 20 minut, a potem jeszcze 5 minut na otwartej folii.
wtorek, 9 września 2014
Gruszki w syropie
Składniki:
3 kg twardych nie obitych gruszek
2 litry wody
1 kg cukru
łyżeczka kwasku cytrynowego
goździki
Sposób wykonania:
1. Wodę zagotowałam z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
2. Gruszki umyłam , obrałam, wykroiłam gniazda nasienne, ciasno ułożyłam w słoikach. Na każdy słoik dałam 2 goździki.
3. Zalałam wcześniej przygotowanym syropem. Brzegi słoików dobrze wytarłam, zakręciłam.
4. Pasteryzowałam 25 minut.
5. Studziłam ustawione do góry dnem.
Do syropu można dodać także płaską łyżeczkę cynamonu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)