Doskonała alternatywa na zimę. Wystarczy otworzyć słoik, grzybki opłukać na durszlaku, podsmażyć na patelni z cebulką i jajkiem. Można je także wykorzystać do sosu, pizzy, zapiekanek, kotletów.
Składniki:
dowolna ilość grzybków
sól
Sposób wykonania:
Grzybki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, dobrze opłukać
( 2-3 razy ). Przełożyć do garnka. Gotować w osolonej wodzie przez 15 minut czas mierząc od zagotowania grzybków. Odcedzić, przestudzić.
Grzybki przełożyć do słoiczków (na wysokość 3/4).
Przygotować zalewę.
Na każdy litr wody dałam 1,5 łyżki soli. Zalewą zalać grzybki. Słoiki dobrze zakręcić. Pasteryzować dwa dni. Pierwszego dnia godzinę, drugiego 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz