Ciasto bez pieczenia , które bardzo szybko się przyrządza
Składniki:
500 g herbatników
1 puszka masy kajmakowej
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
3/4 kostki masła
2 śmietan - fixy
0,5 l śmietany kremówki,
cappucino
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przyrządzania:
Blaszkę o wymiarach ok 23x33 wyłożyć warstwą herbatników.
Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać, wyłożyć na herbatniki.
Przykryć warstwą herbatników.
Przygotować masę budyniową.
Ugotować budyń z dwoma łyżkami cukru, wg przepisu umieszczonego na opakowaniu pamiętając o tym by zmniejszyć ilość mleka o połowę ( 2 szklanki ). Wystudzić. Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce chłodnego budyniu aż do wyczerpania składnika.Wyłożyć na herbatniki . Wyrównać.
Przykryć warstwą herbatników.
Przygotować masę z bitej śmietany.
Śmietanę ubić ze śmietan - fixami, a gdy będzie sztywna dodać 2 łyżki cappucino delikatnie wymieszać. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać.
Schłodzoną czekoladę potarkować na tarce o grubych oczkach. Posypać po wierzchu.
Na noc wstawić do lodówki.
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto:)
OdpowiedzUsuńJa na ostatnia mase kłade jeszcze jesdna warstwe herbatników i zalewa polewa czekoladowa pychota:)
50 year-old Help Desk Operator Hermina Gaylord, hailing from Fort Saskatchewan enjoys watching movies like I Am Love (Io sono l'amore) and 3D printing. Took a trip to Barcelona and drives a Duesenberg Model J Long-Wheelbase Coupe. link strony
OdpowiedzUsuń