Moje naleśniki z nadzieniem czekoladowo gruszkowym
Składniki:
8 miękkich gruszek
8 łyżek cukru
1 cytryna
budyń o smaku czekoladowym
cynamon
4 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
sól
olej do smażenia
sposób wykonania:
nadzienie:
Gruszki umyć obrać wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
W garnuszku najlepiej z teflonem wsypać cukier, postawić na ogniu, nie mieszać, ruszać rondlem aż cukier zbrązowieje.
Zestawić z ognia, wlać szklankę wody, i sok z cytryny. Postawić z powrotem na ogniu i rozpuścić. Wrzucić pokrojone gruszki. Gotować tak długo aż staną się miękkie. W szklance rozpuścić 3 łyżki budyniu ( ja rozpuściłam w 6 łyżkach wody ) i dodać do gruszek mieszając. Gotować tak długo aż masa stanie się gęsta.
Zestawić z ognia, lekko przestudzić.
Naleśniki:
Jajka zmiksować, dodać mleko i mąkę naprzemiennie. Odstawić na ok. 30 minut. Naleśniki są wtedy bardziej puszyste.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć naleśniki z obu stron na rumiano.
Gotowe naleśniki napełnić farszem i zwinąć w rulonik. Posypać cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz