piątek, 30 sierpnia 2013

buraczki z cukinią




Składniki:
2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki )
2 kg ugotowanych buraków
5 średnich cebul
2 - 3 sztuki czerwonej papryki
4 łyżki soli ( czubate )
1,5 szklanki octu
1 szklanka oleju
2 szklanka cukru

Sposób wykonania:
Buraczki i cukinię potarkowałam na dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w piórka, posoliłam,żeby zmiękła. Paprykę umyłam oczyściłam, pokroiłam w mniejsze paski.Wszystko razem wymieszałam z dodatkiem soli, cukru, octu i oleju. Zostawiłam na 2 godziny żeby się przegryzło. Sałatkę nakładałam do półlitrowych słoików. Pasteryzowałam 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz