Składniki:
ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
woda
farsz:
0,5 kg mięsa mielonego ( zmieliłam łopatkę )
sól
pieprz
cebula
2 ząbki czosnku
wegeta
rosół:
porcja rosołowa
2 - 3 marchewki
1/2 selera
1/2 por
1/2 pietruszki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
pieprz w ziarenkach
sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku
sposób wykonania:
Z w/w składników ugotować rosół.
Mąkę zagnieść z jajkiem i wodą. Dobrze wyrobić, żeby ciasto było puszyste, przykryć ściereczką, żeby nie wyschło.
Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, wegetą, świeżym czosnkiem i potarkowaną świeżą cebulą. Do mięsa dodać wody i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki szklanką, skleić. Gotować na wcześniej przygotowanym wywarze przez około 15 minut od wypłynięcia.
jadlam to danie nad baltykiem, ale takie zrobione w domu musza byc przesmaczne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Uwielbiam rosół z kołdunami :)
OdpowiedzUsuń