sobota, 16 listopada 2013

sernik brzoskwiniowy

Zastanawiałam się jakie ciasto upiec w tym tygodniu. Na dobrą sprawę nie miałam ochoty na pieczone. Pomysł na sernik powstał podczas robienia zakupów. Wyszedł idealnie :)




 biszkopt:
5 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cacao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

dodatkowo:
2 galaretki brzoskwiniowe
2 łyżeczki żelatyny
puszka brzoskwiń
1 kg serka waniliowego w wiaderku



sposób wykonania:

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cacao i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. ( najlepiej do suchego patyczka )

Opakowanie galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Serek przełożyć do wysokiego naczynia, ubijać mikserem stopniowo dodając zimną galaretkę. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę dodać do przygotowanej masy serowej. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Włożyć do lodówki na około 2 - 3 godziny. Drugą galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody, wystudzić a gdy zacznie teżeć wylać na wierzch ciasta. Wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, letni deser w zimowej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 29 year-old Analyst Programmer Ernesto Hurn, hailing from Gimli enjoys watching movies like ...tick... tick... tick... and Flag Football. Took a trip to Sceilg Mhichíl and drives a Ferrari 250 GT SWB Speciale Aerodinamica. przydatne lacza

    OdpowiedzUsuń