wtorek, 24 czerwca 2014

tort bezowy


Składniki:
spód bezowy:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
masa:
300 ml śmietany 30 %
250 g mascarpone
1/2 puszki masy kajmakowej
daktyle

Sposób wykonania:
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia blatów bezowych, które pieczemy dzień wcześniej.
Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (po jednej łyżce) i miksujemy za każdym razem aż do momentu gdy się rozpuści. (piana powinna być gęsta i lśniąca) na koniec dodajemy ocet, miksujemy jeszcze chwilę. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia, rysujemy koła o średnicy 24 cm. ( piekłam bezy na dwóch blaszkach ). Pianę dzielimy na dwie porcje, nakładamy na okręgi. Rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  do temp 180 stopni i pieczemy przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp do 140 stopni suszymy 90 minut. (Bezy powinny się zarumienić, mogą też popękać , ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie.) Piekarnik wyłączamy pozostawiając w nim blaty na całą noc.
Masa:
Serek mascarpone mieszamy z karmelem, daktyle kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy do masy mieszając szpatułką. 

Blaty bezowe delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia. Jeden z nich nakładamy na przygotowany wcześniej talerz wykładamy masę , przykrywamy drugą bezą. Dekorujemy wg uznania. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin ( u mnie cała noc )



3 komentarze:

  1. Uwielbiam taki tort bezowy, porywam kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super słodki, obłędnie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam dodać rodzynki nasączone rumem lub spirytysem...... fajny akcent smakowy

    OdpowiedzUsuń