piątek, 2 lutego 2018

Królik w kapuście kiszonej

Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej
4 przednie skoki z królika
2 średniej wielkości cebule
garść suszonych podgrzybków
100 g masła
przyprawa do królika Kamis
sól, pieprz, liść laurowy , ziele angielskie

Sposób wykonania:
Mięso królika umyć, osuszyć. Posypać przyprawą, solą i pieprzem. Na noc pozostawić w lodówce. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć królika z obu stron, cebulkę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Królika przełożyć do brytfany, dodać podsmażoną cebulkę, suszone grzyby, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie ( sól ), wlać wodę tak żeby przykrywało mięso. Dusić pod przykryciem około 1 do 1,5 godziny. ( Królik nie może być miękki )
Kapustę opłukać, wycisnąć, pokroić, dodać do królika. Dusić do miękkości kapusty. ( około 40 minut ). Podawać z ziemniakami lub szarymi kluskami.

8 komentarzy: