poniedziałek, 30 czerwca 2014

ciasto truskawkowe



Składniki:
biszkopt
5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa: 
3 serki homogenizowane waniliowe
3 galaretki truskawkowe
0,5 kg truskawek

dodatkowo:
galaretka truskawkowa

Sposób wykonania:
 
Przygotować biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej. Mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, stopniowo dodawać do ubitej masy  ( delikatnie mieszając łyżką ) Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut.

Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić.

3 galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody, wystudzić.
Serki homogenizowane zmiksować z tężejącymi galaretkami. Na wystudzony spód ułożyć pokrojone truskawki, zalać masą na wierzch ułożyć truskawki. całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.


2 komentarze:

  1. Letnie orzeźwienie, ciasto wspaniałe.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto truskawkowe mogłabym jeść zawsze;)

    OdpowiedzUsuń