Składniki:
biszkopt
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
3 serki homogenizowane waniliowe
3 galaretki truskawkowe
0,5 kg truskawek
dodatkowo:
galaretka truskawkowa
Sposób wykonania:
Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej. Mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, stopniowo dodawać do ubitej masy ( delikatnie mieszając łyżką ) Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić.
3 galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody, wystudzić.
Serki homogenizowane zmiksować z tężejącymi galaretkami. Na wystudzony spód ułożyć pokrojone truskawki, zalać masą na wierzch ułożyć truskawki. całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Letnie orzeźwienie, ciasto wspaniałe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ciasto truskawkowe mogłabym jeść zawsze;)
OdpowiedzUsuń