poniedziałek, 3 listopada 2014

ciasto ze słonecznikiem

Składniki:
polewa:
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao

5 jaj
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki mąki

masa :
0,5 litra śmietany kremowej 30 %
2 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej nescafe creme

posypka:
1 szklanka wyłuskanego słonecznika
2 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
ciasto:
Z oleju, wody, cukru i kakao ugotować polewę, wystudzić. 5 białek ubić z cukrem. Do ubitej piany, ciągle ubijając dodać żółtka a następnie powoli wystudzoną polewę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na wcześniej przygotowaną blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
masa:
Wcześniej schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną.
Posypka:
Na patelni podsmażyć na brązowo słonecznik dodać masło i cukier puder, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez chwilę, wystudzić.

Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż, wyłożyć połowę masy, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć resztę masy, rozprowadzić równomiernie po placku. Posypać wystudzonym słonecznikiem, wstawić na 2 godziny do lodówki.


2 komentarze: