Z przepisów Madzi :)
Składniki:
1 kg mąki
1/2 kg miodu
1 szklanka cukru
4 jajka
1 kostka margaryny
łyżka smalcu
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki mleka
2 czubate łyżki kakao
4 paczki korzeni do piernika
1 opakowanie kardamonu
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać do miski, sodę rozpuścić w mleku.
Miód, cukier, margarynę rozpuścić w garnku, jak przestygnie dodać korzenie, cynamon, kakao, kardamon,
na końcu dodać roztrzepane jajka.
Wymieszać mąkę z rozpuszczoną sodą i z połączoną resztą, wyrobić ciasto.
Odstawić na trzy tygodnie w chłodne miejsce przykryte ściereczką.
Ciasto rozwałkować na około 1/2 cm. Foremkami wykroić ciasteczka.
Piec w temperaturze 170 stopni przez ok 15 min.
Dekorować wg uznania.
na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuń