czwartek, 12 listopada 2015

Szczupak zapiekany z prawdziwkami



Składniki:
1 kg szczupaka
1 duża śmietana 18 %
2 szklanki bulionu
300 gram świeżych prawdziwków
sól, pieprz, olej, mąka, cytryna, masło


Sposób wykonania:
Oczyszczonego szczupaka umyłam, pokroiłam w dzwonka, posypałam solą, pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny. Olej podgrzałam, dzwonka ryby panierowałam w mące, usmażyłam, przełożyłam do naczynia. Grzybki oczyściłam,umyłam, pokroiłam w plasterki, smażyłam na wolnym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Zalałam dwiema szklankami bulionu, zagotowałam, dodałam śmietanę, ponownie zagotowałam. Tak przygotowanym sosem polałam rybę. Zapiekałam w temp. 180 stopni przez 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz