Składniki:
biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa :
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
0,5 litra wody
2 żółtka
1 galaretka cytrynowa
1 kostka masła
sok z 1 cytryny
masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany kremówki
2 śmietan fix
2 torebki cukru waniliowego
dodatkowo:
200 gram herbatników
sok z 1 cytryny
lukier
sposób wykonania:
Przygotować biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej.
Mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, stopniowo dodawać do ubitej masy
( delikatnie mieszając łyżką )
Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Wystudzić.
masa budyniowa:
2 budynie połączyć z 1/2 szklanką wody, sokiem z cytryny, żółtkami i cukrem. Resztę wody zagotować dodać rozprowadzony budyń. Dokładnie wymieszać. Do gotującego budyniu dodać galaretkę cytrynową, ponownie wymieszać, wystudzić.
Po wystudzeniu masę połączyć z masłem, wyłożyć na biszkopt.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i śmietan fixem. Wyłożyć na masę budyniową. Całość przykryć herbatnikami nasączonymi w soku z cytryny. Herbatniki polukrować. Na noc włożyć do lodówki.
pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńFajnie to wygląda, podoba mi sie takie ciasto cytrynowe.
OdpowiedzUsuń