wtorek, 30 lipca 2013

sałatka z ogórków





składniki:

4 kg ogórków
2-3 duże cebule
2 łyżki soli
pieprz w ziarenkach
koper

zalewa:
4 szklanki wody
2 szklanki cukru
2 szklanki octu


sposób wykonania:
Ogórki umyłam, pokroić w talarki. Cebulę obrałam pokroiłam w kostkę. Cebulę i ogórki przełożyłam do miski, dodałam sól i odstawiłam na 2 godziny. 
Zalewa:
Zagotowałam wodę z cukrem i octem. Dodałam sok z ogórków, ponownie zagotowałam.

Słoiki wcześniej wyparzyłam. Do każdego słoika włożyłam koper, 3 - 4 ziarenka pieprzu i pokrojone ogórki z cebulą. Zalałam przygotowaną zalewą. Pasteryzowałam 10 minut.

2 komentarze:

  1. Robiłam bardzo podobnie sałatkę z ogórków, doskonała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...właśnie robię sałatkę Pati197799, wsadziłam 4 sadzonki ogórków,owocują i jest ich tak dużo,że kiszę małe a z dużych będzie sałatka:) jak zrobię to się podzielę wynikami.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń