Składniki:
1 kg sprawionego szczupaka
½ por
2 średnie marchewki
¼ selera
1 pietruszka
listek laurowy
ziele angielskie
sól
ząbek czosnku
Farsz:
2 ugotowane pokrojone w kostkę jajka
100 gram sera żółtego pokrojonego w kostkę
1 niezbyt duża oczyszczona i pokrojona w kostkę czerwona
papryka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 jajko surowe jajko
sól, pieprz
Dodatkowo:
białko jaja, żelatyna, ocet
Sposób wykonania:
W garnku zagotowałam wodę, dodałam rozdrobnione warzywa, sól,
pieprz w ziarenkach, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, gotowałam
na wolnym ogniu przez 15 minut.
Ze szczupaka ostrożnie usunęłam kręgosłup i boczne ości.
Tuszkę natarłam solą i pieprzem, odstawiłam na 30 minut. Składniki farszu
wymieszałam przyprawiłam solą i pieprzem , napełniłam jamę brzuszną ryby
dokładnie spięłam wykałaczkami. Nadzianą rybę ściśle zawinęłam w ściereczkę,
ułożyłam w brytfanie zalałam wcześniej przygotowanym wywarem warzywnym. ( ilość
wywaru taka , by przykrywała całą rybę ). Gotowałam na wolnym ogniu przez jedną
godzinę. Rybę wyjęłam z wywaru wystudziłam odwinęłam ze ściereczki, przełożyłam
na 2 godziny do lodówki. Gdy już dobrze stężała szczupaka pokroiłam w dzwonka.
Wyciągnęłam wszystkie małe ości, które były wyczuwalne ( pod palcem ) na
grzbiecie ryby. Dzwonka ryby ułożyłam na głębokim półmisku.
Litr wywaru w którym gotowała się ryba zagotowałam dodałam
łyżkę octu i roztrzepane białko jaja, na wolnym ogniu ciągle mieszając
doprowadziłam do wrzenia. Przecedziłam przez gęstą gazę. Ponownie zagotowałam,
wyłączyłam, dodałam 5 łyżeczek żelatyny, dokładnie wymieszałam, przestudziłam,
zalałam rybę.
Przed
podaniem dzwonka ryby wyciągnęłam z galaretki a galaretkę rozdrobniłam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz