piątek, 24 maja 2013

KRUCHE Z WIŚNIAMI





Składniki:

ciasto:
3 szklanki maki
1/2 szklanka cukru
6 żółtek
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa bezowa:
6białek
kisiel - ja dałam cytrynowy
szczypta soli
1 szklanka cukru

Dodatkowo: drylowane wiśnie ok 1/2 l. słoika

Sposób wykonania:

Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, margaryny i żółtek zagniotłam ciasto. Podzieliłam na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Schłodziłam w lodówce.
Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłożyłam potarkowane ciasto ( spód ciasto 2/3 ). Na ciasto wyłożyłam owoce. Białka ubiłam z cukrem i szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodałam kisiel. Wyłożyłam na owoce.Wierzch przykryłam drugą częścią potarkowanego ciasta. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

środa, 22 maja 2013

SZPINAKOWA TARTA

Sezon szpinakowy w pełni. Na działce mam już go od dobrych dwóch tygodni.Był już makaron , lasagne. Kolej na tartę szpinakową :)


składniki:

na ciasto:

szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli

na farsz:

30 dag szpinaku
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła 
20 dag serka śmietankowego
4 łyżki żółtego sera ( tartego )
2 jajka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Sposób wykonania:

Z podanych składników przygotowałam ciasto i włożyłam  na pół godziny do lodówki.
Cebulkę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na maśle. Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobno, poddusiłam z cebulką ( połowę szpinaku ) dodając serek śmietankowy. Doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł dodałam żółty ser i jajka, wymieszałam.
Blaszkę do tarty natłuściłam olejem, posypałam mąką pszenną.Ciasto rozwałkowałam wyłożyłam na blasze, na wierzch wylałam masę szpinakową. Wierzch posypałam resztą sera żółtego. Tartę piekłam w temp. 180 stopni przez 45 minut. 

Zdjęcie szpinaku rosnącego na działce :)



niedziela, 19 maja 2013

sałatka z wędzonym kurczakiem

SZYBKA I SMACZNA SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM


Składniki

SAŁATA, MOŻE BYĆ MASŁOWA
MAŁA  CEBULA
OGÓREK WĘŻOWY ŚREDNI
CZERWONA FASOLA

UDKO WĘDZONEGO KURCZAKA


NA SOS: OLIWA,ŚWIEŻY KOPEREK, OCET, CUKIER, SÓL, PIEPRZ, MUSZTARDA

Sposób przygotowania

1. DO MISECZKI WŁOŻYĆ WCZEŚNIEJ UMYTĄ I POSZARPANĄ SAŁATĘ


2. CEBULĘ OBRAĆ I POKROIĆ W PIÓRKA, POŁOŻYĆ NA WIERZCH


3. OGÓRKA UMYĆ POKROIĆ W PÓŁKSIĘŻYCE, POŁOŻYĆ NA WIERZCH


4.FASOLĘ ODCEDZIĆ, PRZEPŁUKAĆ POD BIEŻĄCĄ WODĄ, WYŁOŻYĆ


5.UDKO OBRAĆ, POKROIĆ W KOSTKĘ, POSYPAĆ PO WIERZCHU


6.CAŁOŚĆ POLAĆ WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANYM SOSEM

piątek, 17 maja 2013

Domowa kaszanka

Ostatnio zbrakło mi czasu żeby dodać jakiś przepis. Bardziej z jego braku niż z lenistwa. W tym czasie robiłam domowe wyroby. Jednym z nich jest kaszanka z kaszą jęczmienną.Oto przepis.


Składniki:
1kg kaszy jęczmiennej
1,2 kg podgardla
0,5kg skórek wieprzowych
1 komplet płuca wieprzowe
1 serce wieprzowe
1 ozorek wieprzowy
ok 1 kg skrawek mięsa (może być łopatka )
0,9 litra krwi
jelita cienkie
przyprawy: sól,pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,przyprawa knorr do mięsa.

Sposób wykonania:

Podgardle, płuca, serce,ozorek, skórki wcześniej namoczyłam,potem jeszcze umyłam je pod bieżącą wodą.
Wszystko to włożyłam do garnka, dodałam mięso i gotowałam do miękkości z przyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem w ziarenkach.) Po ugotowaniu odcedziłam a gdy już ostygło zmieliłam przez maszynkę na małych oczkach. ( takich jak na mięso mielone ). Wywaru z gotowania nie wylewałam, to na nim gotowałam kaszę. Sprawdzonym sposobem jest dać na każdy kubek kaszy 2 kubki wywaru. Kaszę gotowałam na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy wchłonęła cały wywar i była już prawie miękka odstawiłam ją żeby doszła ( pod przykryciem ).
Do ciepłej jeszcze ciepłej ale nie gorącej kaszy dodałam wcześniej zmielone podroby z mięskiem. Doprawiłam przyprawą knorr do mięs, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec dodałam krew. Zawsze ją gotowałam ale tym razem skusiłam się żeby dodać surową. ( Krew należy przecedzić przez sitko, żeby nie było żadnych skrzepów. Wszystko dokładnie wymieszałam.
Tak przygotowany farsz napełniam flaki, które wcześniej wymoczyłam w zimnej wodzie. Flaki nie mogą być napełnione zbyt mocno, kaszanka przy parzeniu pęcznieje i może popękać.Moje kaszanki miały po około 15 - 20 cm. Flak co jakiś czas zwijałam. Żeby przy parzeniu mi się nie porozwijały końce związałam sznurkiem, który przeprowadziłam jeszcze przez środek kaszanek.


Do parzenia zagotowałam wodę z  dodatkiem soli. Kaszankę parzyłam na wolnym ogniu przez około 40 minut. Nie można jej zagotować, bo popęka. Gdy już była dobra delikatnie ją  wyciągnęłam i ostudziłam.
Z tej porcji wychodzi jej dość sporo. Dzielę je na mniejsze porcje i wkładam do zamrażalnika. Okres przechowywania 2 - 3 miesiące.





niedziela, 14 kwietnia 2013

sernik cytrynowy

przepis pochodzi z MagazynDomowy.pl



Składniki:

Biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki cukru
20 dag mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
1/2 kg mielonego twarogu
1/2 litra śmietany
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe

Posypka:
1/2 kostki masła
10 dag wiórek kokosowych
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
ćwiartkowy słoiczek dżemu brzoskwiniowego, morelowego lub z dyni i jabłka


Sposób wykonania:

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i żółtka. Do ubitych jaj dodać zmieszaną mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę o średnicy 24x35cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwie połowy. Nasączyć wodą z cytryną.

Masa: 
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody ( osobno). Do zmielonego twarogu dodać 3 łyżki cukru i tężejącą galaretkę, zmiksować.
W drugim naczyniu ubić śmietanę na sztywno, dodać tężejącą galaretkę, zmiksować. Obie masy połączyć, wyłożyć na nasączony biszkopt. 

Masę przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch posmarować dżemem.
Przygotować posypkę.
Masło roztopić, dodać wiórki kokosowej cukier , zrumienić. Gorącą posypką posmarować placek.

 



czwartek, 4 kwietnia 2013

ciasto orzechowe

Ciasto jest lepsze gdy 2 dni postoi w temperaturze pokojowej. Robi się wtedy miękkie.


Ciasto:
1/2 kg mąki
20 dag cukru
20 dag margaryny
2 jajka
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki sody

Krem:
0,5 l mleka
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1cukier waniliowy
1 kostka masła

Masa orzechowa:
15 dag orzechów włoskich
2 łyżeczki miodu
10 dag masła
10 dag cukru


Sposób wykonania:

Ciasto:

Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut.

Krem:

Mleko, i cukier zagotować, w 1/4 szklanki mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i zwykłą, Wlać do gotującego sie mleka , cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Przestudzić, zmiksować z masłem gdy już będzie prawie zimne.

Masa orzechowa:

Masło rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy, zagotować. 

Na upieczony placek wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem, wylać gorącą masę orzechową. 

środa, 3 kwietnia 2013

pasta jajeczna z rzerzuchą




Do przygotowania pasty jajecznej potrzebowałam rzerzuchy. Posiałam ją na tacce, którą rozścieliłam watą. Rzerzucha rosła mi około półtora tygodnia. Należy pamiętać o tym by codziennie ją podlewać.


Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo
4 łyżki posiekanej rzerzuchy
1 łyżeczka chrzanu
sól
majonez

Sposób wykonania:

Obrane jajka potarkowałam na tarce o małych oczkach.Dodałam 4 łyżki posiekanej rzerzuchy , chrzan, sól i majonez. Wszystko dokładnie wymieszałam.