wtorek, 28 sierpnia 2012

FASZEROWANE UDKA




 SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

4 udka kurczaka
4 łyżki posiekanej pietruszki
4 łyżki potarkowanego sera żółtego
2 ząbki czosnku polskiego
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka pikantna Prymat, papryka słodka
olej



 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Udka umyć i osuszyć. Ściągnąć skórę, aż do końca kości ( ja u góry kość łamię uderzając w nią tłuczkiem ). Odciąć mięso od kości, zmielić je maszynką na sitach o grubych oczkach.


Dodać pietruszkę , ser żółty i przyprawy.

Dokładnie wymieszać. 

Udka napełnić farszem.

Zamknąć zwijając skórę do środka udka. 

Po wierzchu posypać papryką słodką, solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wlać olej. Włożyć udka, tą stroną gdzie skóra jest zawinięta do dołu ( żeby się nie otworzyły ). Piec w temperaturze 160 °C przez ok. 60 minut.




14 komentarzy:

  1. nigdy nie widzialam takich udek! swietny pomysl!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne są :) ale jat takie ładne skórki uzyskać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy, że będą się piekły bez przykrycia,pod koniec pieczenia można też przestawić program w kuchence na opiekanie od góry

      Usuń
  3. haha, chodziło mi o to, jak oddzielić mięsko od skóry tak żeby jej nie uszkodzić, z ledwością potrafię wyjąć kości z udka, moja wina - źle się wyraziłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Palcem podważam skórkę, a potem jednym ruchem ręki przeciągam ją do końca.Końcówkę udka uderzam tłuczkiem w ten sposób łamię kość :)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam...przepis na te udka spodobał mi się i właśnie piekę na dzisiejszy obiad....dziękuję za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł zrobie je na chrzciny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a co to znaczy potargowany ser?????

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł, udka cudnie wyglądają. :)
    Anonimowy - wystarczy pomyśleć. Tam jest zwykła "literówka". Zamiast potargowany, powinno być potarkowany - czyli starty na tarce. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Są przepyszne, zrobiłam już dwa razy, nie dodałam sera tylko żółtka i pianę z białek, zszyłam i wyszły ćwiartki faszerowane. Przy pomocy ostrego noża udało mi się nawet zdjąć skórkę przy samej chrząstce i nie musiałam łamać kości.
    Dziękuję za pomysł Renia.

    OdpowiedzUsuń
  10. 49 yr old Account Coordinator Ambur Goodoune, hailing from Owen Sound enjoys watching movies like Planet Terror and Playing musical instruments. Took a trip to Tyre and drives a Ford GT40. Teraz kliknij tutaj

    OdpowiedzUsuń