Sezon szpinakowy w pełni. Na działce mam już go od dobrych dwóch tygodni.Był już makaron , lasagne. Kolej na tartę szpinakową :)
składniki:
na ciasto:
szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli
na farsz:
30 dag szpinaku
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
20 dag serka śmietankowego
4 łyżki żółtego sera ( tartego )
2 jajka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
Z podanych składników przygotowałam ciasto i włożyłam na pół godziny do lodówki.Cebulkę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na maśle. Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobno, poddusiłam z cebulką ( połowę szpinaku ) dodając serek śmietankowy. Doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł dodałam żółty ser i jajka, wymieszałam.
Blaszkę do tarty natłuściłam olejem, posypałam mąką pszenną.Ciasto rozwałkowałam wyłożyłam na blasze, na wierzch wylałam masę szpinakową. Wierzch posypałam resztą sera żółtego. Tartę piekłam w temp. 180 stopni przez 45 minut.
Zdjęcie szpinaku rosnącego na działce :)
zdrowy pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuń