sobota, 18 lipca 2015

spaghetti z wędzonymi małżami

Składniki:
300 gram makaronu spaghetti
200 gram wędzonych małż w oleju
1 niezbyt duża cebula
4 ząbki czosnku
400 g - puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 papryczka chili
natka pietruszki do posypania
Sposób wykonania:
Czosnek obrać przepuścić przez praskę , papryczkę chili posiekać na drobno, cebulkę obrać pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej ( użyłam tego z wędzonych małż ) podsmażyć cebulkę z czosnkiem i papryczką chili, dodać pomidory z puszki, zagotować, dodać małże. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na chwilę żeby smaki się przegryzły.
Makaron ugotować al dente, wymieszać z sosem. Podawać posypany natką pietruszki.

środa, 8 lipca 2015

Sałatka z mango i truskawkami

składniki na 4 porcje

Składniki:
2 garście rukoli
1 dojrzała mango
200 gram truskawek 
sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
składniki sosu połączyć w jednolitą masę


Sposób wykonania:
Na talerze rozłożyć rukolę, pokrojone mango w kostkę i truskawki w ćwiartki. Polać sosem.
Podawać z grzanką czosnkową.

poniedziałek, 15 czerwca 2015

kurczak z curry

Doskonały do ryżu 

Składniki:
50 g świeżego imbiru
1 średnia cebula
3 - 4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzy cayenne
1 łyżeczka curry
1 łyżka octu winnego
1 szklanka wody
100 ml śmietany 30%
150 ml koncentratu pomidorowego
puszka pomidorów pokrojonych bez skórki
kostka rosołowa
700 gram mięsa drobiowego pokrojonego w paski ( u mnie mięsko z udek )


Sposób wykonania:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Imbir obrać, potarkować.
Cebulkę obrać , pokroić w kostkę. Całość zeszklić na patelni z niewielką ilością oliwy, dodać przyprawy ( curry, cynamon, pieprz cayenne ) chwilę prażyć wlać łyżkę octu winnego.
Włożyć mięso z kurczaka, wymieszać, wlać szklankę wody, dodać kostkę rosołową. Gotować przez 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki . Gotować następne 5 minut. Wlać śmietanę, zagotować. 

Mam smaka na kurczaka!

wtorek, 2 czerwca 2015

Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki


Składniki:
duże krewetki ( moje po obraniu miały 200 gram )
50 gram masła
2 łyżki świeżej natki pietruszki
4-5 ząbków czosnku
sól, cytryna, pieprz cayenne, oliwa z oliwek
Obieranie:
Krewetki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
Oderwij pancerzyk od główki , obetnij ją za pomocą noża.
Jedną ręką trzymaj krewetkę, a drugą, rozpoczynając od miejsca w którym była głowa zdejmij skorupkę.
Oderwij nóżki.
Na koniec oderwij ogon.
Za pomocą ostrego noża natnij krewetkę wzdłuż zewnętrznej jej krawędzi. Rozchyl usuń cienką ciemną żyłkę. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą noża delikatnie ją podważając.
Tak samo usuń żyłkę która znajduje się pod spodem krewetki ( jest biała ).
Krewetki dokładnie opłucz w zimnej wodzie, osusz.
Sposób wykonania:
Do miseczki wlej 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj sól i niewielką ilość pieprzu cayenne i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, włóż krewetki, wymieszaj. Pozostaw na godzinę w lodówce.

Na patelni rozgrzej masło, włóż przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez pół minuty. Włóż krewetki i smaż na wolnym ogniu przez 2 minuty z jednej strony. Krewetki przełóż na druga stronę, smaż następne 2 minuty.Pod koniec smażenia dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Przełóż na talerz, skrop sokiem z cytryny. 

¡Viva España! Edycja II

sobota, 30 maja 2015

Tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami

Z powodu braku czasu do ciasta użyłam gotowych spodów bezowych zakupionych w cukierni.
Wykonanie do 30 minut.


Składniki:
2 spody bezowe o średnicy 24 cm


400 ml śmietany kremowej 30 %
250 gram serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
700 gram świeżych truskawek
2 śmietan fixy

Sposób wykonania:
Truskawki umyłam, osuszyłam pokroiłam na mniejsze kawałki.
Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder i śmietan fix.
Do ubitej masy stopniowo dodałam serek mascarpone i na niewielkich obrotach połączyłam całość w krem. 
1/3 kremu odłożyłam do miseczki , do reszty kremu dodałam połowę truskawek, delikatnie wymieszałam łyżką.
Na spód bezowy wyłożyłam masę z truskawkami, przykryłam drugim spodem. Wierzch równomiernie posmarowałam resztą kremu. Całość posypałam pozostałymi truskawkami.
Pozostawiłam na kilka godzi w lodówce.


Milion Smaków Truskawek - druga edycja

środa, 6 maja 2015

karkówka zapiekana w majonezie i kethupie

składniki:
1,2 kg karkówki
1 szklanka majonezu
1 szklanka pikantnego kethupu
przyprawa do mięsa knorr
4 średniej wielkości cebule
100 gram sera żółtego
łyżka octu
oliwa

Sposób wykonania:
Karkówkę pokroiłam w plastry, posypałam z obu stron przyprawą do mięsa knorr, dodałam oliwę i ocet, wymieszałam. Na noc pozostawiłam w lodówce.
Na suchej patelni podsmażyłam mięsko. Cebulę pokroiłam w piórka, delikatnie podsmażyłam na tłuszczu który wypiekł mi się z karkówki. Do naczynia żaroodpornego włożyłam część podsmażonej cebulki, na niej ułożyłam karkówkę. Każdy plaster mięsa posmarowałam majonezem i oblałam kethupem. Czynność powtórzyłam. Wierzch posypałam resztą cebuli i żółtym serem. Wlałam 1/2 szklanki wody. Piekłam w temp. 190 stopni przez 1 godzinę. Podawałam z pieczonymi ziemniakami.


niedziela, 3 maja 2015

Zapiekanka z dorsza z ziemniakami i brokułami


Składniki:
500 gram filetów z dorsza
700 gram ziemniaków
1 brokuł
100 gram sera żółtego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oliwa z oliwek, mąka
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2,5 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

sos beszamelowy:
Masło roztopiłam, wsypałam mąkę i wymieszałam, lekko podsmażyłam. Cienkim strumieniem dodawałam mleko, ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
zapiekanka:
Ziemniaki obrałam obgotowałam, Wystudziłam , pokroiłam w plastry.Dorsza pokroiłam na mniejsze kawałki, posypałam solą i pieprzem skropiłam sokiem z cytryny. Pozostawiłam na godzinę w lodówce. Obtoczyłam w mące, smażyłam z obu stron na niewielkiej ilości oliwy.
Różyczki brokuła ugotowałam na parze ( około 4 minuty )
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam ziemniaki, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Na nich położyłam dorsza, następnie brokuł. Całość zalałam sosem beszamelowym. Wierzch posypałam żółtym serem. Zapiekałam pod przykryciem przez 30 minut w temp. 190 stopni.