Smaczne słodkie ciasto.
Poniżej podaje prawidłowy przepis. Niestety Ja nie przewróciłam pierwszego placka pianą do dołu, co skutkowało tym, że masa budyniowa nie trzymała się dolnej części ciasta.
Ciasto
40
dag mąki
20
dag „Kasi”
16
dag cukru pudru
4
żółtka (białka zostawić do piany na wierzch)
1
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
amoniaku (rozpuścić w 2-3 łyżkach kwaśnej śmietany)
Zagnieść
ciasto, podzielić na dwie równe części
Masa
5
żółtek
5
łyżek cukru
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
łyżka mąki pszennej
½
litra mleka
½ kostki masła
orzechy
włoski - ja dałam migdały
dżem - dałam z czarnej porzeczki
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać mąkę i ½ szklanki mleka – dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia i powoli wlać żółtka
utarte z cukrem i mąką stale mieszając. Zagotować jak budyń i
wystudzić (od czasu do czasu mieszając). Do utartego masła
dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej i ucieramy.
Jedną
część ciasta wykleić na blaszkę, posmarować dżemem
i przykryć ubitą pianą z 4 białek z ciasta (na 2 białka 10
dag cukru),posypać orzechami.Upiec dwa takie same ciasta. Gdy
ostygną jedno kładziemy pianą w dół, na to masę i przykrywamy
drugim ale pianą z orzechami do góry.
też miałam wczoraj robic....i jak ciasto dobre? bo na zdjęciu wygląda cudownie :) mniam
OdpowiedzUsuńSmaczne, także polecam.
UsuńWygląda na prawdę smakowicie. Już wzięłam przepis i pewnego dnia na pewno upiekę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na mojego bloga:) http://rozowykociolek.blogspot.com/
31 year old Assistant Manager Standford Doppler, hailing from Happy Valley-Goose Bay enjoys watching movies like Yumurta (Egg) and Writing. Took a trip to Historic Town of Grand-Bassam and drives a Jetta. przekonaj sie
OdpowiedzUsuń