Sezon truskawkowy w pełni. Chcąc go wykorzystać staram się codziennie
zrobić jakieś danie z truskawkami. Dzisiaj będą to pierożki
Składniki:
800 g truskawek
Na ciasto:
2,5 szklanki mąki
jajko
ciepła woda
Dodatkowo:
śmietana i cukier
Na ciasto:
2,5 szklanki mąki
jajko
ciepła woda
Dodatkowo:
śmietana i cukier
Sposób wykonania:
Z mąki,jajka i wody zagniotłam ciasto, rozwałkowałam, szklaneczką
wykroiłam kółeczka.
Truskawki umyłam, obrałam z szypułek i pokroiłam na mniejsze kawałki. Na
środek każdego kółeczka położyłam niewielką ilość truskawek, skleiłam.
Pierogi ugotowałam w lekko osolonej wodzie.
Resztę truskawek (które mi zostały z nadzienia ) zmiksowałam z dodatkiem
cukru.
Pierogi podawałam na ciepło z dodatkiem śmietany i musu truskawkowego.
pyszności:)
OdpowiedzUsuńwidzę u Ciebie bardzo truskawkowo :)a pierogi to bez wątpienia coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńFakt, ale w domu nie narzekają :)
OdpowiedzUsuńPierogi z truskawkami to samo dobro :D
OdpowiedzUsuń