czwartek, 20 czerwca 2013

Chłodnik z botwinki


W takie dni, jak dzisiaj, chętnie jadamy tylko zupkę i to w wersji prosto z lodówki.
Doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju chłodniki, w tym ten prezentowany poniżej. 


Składniki:
  • pęczek botwinki
  • 800 ml kefiru
  • pęczek rzodkiewki
  • świeży ogórek
  • sól, pieprz
  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • ugotowane ziemniaki( niekoniecznie)
Sposób wykonania:

Botwinkę oczyścić. Pokroić.

Do rondelka wlać niewielką ilość wody, zagotować w nim botwinkę. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Do schłodzonej botwinki wlać kefir, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę, ogórek, koperek i jajka. Doprawić solą i pieprzem.

Zupkę wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać w schłodzonych miseczkach z dodatkiem młodych ziemniaków. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz