W takie dni, jak dzisiaj, chętnie jadamy tylko zupkę i to w wersji prosto z lodówki.
Doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju chłodniki, w tym ten prezentowany poniżej.
Składniki:
- pęczek botwinki
- 800 ml kefiru
- pęczek rzodkiewki
- świeży ogórek
- sól, pieprz
- 3 jajka ugotowane na twardo
- ugotowane ziemniaki( niekoniecznie)
Botwinkę oczyścić. Pokroić.
Do rondelka wlać niewielką ilość wody, zagotować w nim botwinkę. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Do schłodzonej botwinki wlać kefir, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę, ogórek, koperek i jajka. Doprawić solą i pieprzem.
Zupkę wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać w schłodzonych miseczkach z dodatkiem młodych ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz