wtorek, 21 stycznia 2014

torcik śmietankowo brzoskwiniowy

Z okazji Dnia Babci i Dziadka.

Składniki:
biszkopt: 
5 jaj 
1/2 szklanki cukru 
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 1/2 szklanki mąki
nadzienie:
1 litr śmietany 30%
1 puszka brzoskwiń
4 śmietan-fix
10 łyżek cukru pudru
dodatkowo:
orzechy łuskane
różyczki


Sposób wykonania:
biszkopt:
Białka ubić z cukrem ,Do ubitej piany dodać żółtka, zmiksować. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 % przez 25-30minut. ( do suchego patyczka )
masa:
Śmietanę dobrze schłodzić. Ubijać z cukrem pudrem i śmietan-fix aż do pożądanej konsystencji. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę.
Upieczone ciasto przekroić na 3 części. pierwszy placek nasączyć sokiem z brzoskwiń, wyłożyć 1/4 ubitej śmietany i połowę pokrojonych brzoskwiń, wyrównać, przykryć drugim plackiem. czynność powtórzyć. Przykryć ostatnim plackiem. Boki ciasta i górę obłożyć śmietaną, wyrównać nożem maczanym w gorącej wodzie. Wierzch posypać orzechami, udekorować różyczkami.


1 komentarz: