Do swoich bułeczek użyłam
600 g mąki żytniej
40 g świeżych drożdży
1 jajko
4 łyżki oleju
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczki cukru
60 g pestek dyni
1 szklankę ciepłej wody
Wykonanie:
Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut.
Do mąki dodałam sól, pestki dyni ( 2/3 resztę zostawiłam do posypania bułeczek ) wbiłam jajko, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam ciasto. Na koniec dodałam olej. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jedną godzinę.
Gdy ciasto wyrosło rozwałkowałam je na stolnicy podsypując delikatnie mąką, nadając mu kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto przekroiłam wzdłuż i trzy razy w poprzek uzyskując 6 bułek. Ciasto ułożyłam na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia , każdą bułeczkę posmarowałam mlekiem , posypałam pestkami dyni. Pozostawiłam do wyrośnięcia na następne 30 minut.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.Gdy ciasto wyrosło rozwałkowałam je na stolnicy podsypując delikatnie mąką, nadając mu kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto przekroiłam wzdłuż i trzy razy w poprzek uzyskując 6 bułek. Ciasto ułożyłam na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia , każdą bułeczkę posmarowałam mlekiem , posypałam pestkami dyni. Pozostawiłam do wyrośnięcia na następne 30 minut.
???
OdpowiedzUsuńna końcu bułeczki posmarować białkiem a nie mlekiem :D
OdpowiedzUsuń