środa, 2 lipca 2014

Tarta z truskawkami i bitą śmietaną



Składniki:
ciasto:
150 g masła
100 g cukru
250 g mąki pszennej
2 żółtka
szczypta soli

masa:
330 ml śmietanki kremowej 30 %
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
300-500 gram świeżych truskawek



Sposób wykonania:
Przesianą mąkę , cukier, pokrojone w kawałki masło, żółtka i sól zagniatamy aż uzyskamy jednolitą masę,schładzamy w lodówce przez około 30 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Blachę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, przenosimy na formę do tarty wykładając nim dno i boki formy. Przycinamy wystające brzegi ciasta, spód tarty dziurkujemy widelcem , wkładamy do piekarnika na 20 minut, studzimy, przenosimy na talerz.

Truskawki myjemy obieramy z szypułek. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na ciasto rozprowadzamy równomiernie po całym spodzie. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki układamy na masie śmietanowej. Na kilka godzin wkładamy do lodówki.




5 komentarzy: