środa, 10 września 2014

pstrąg nadziewany świeżymi prawdziwkami


Składniki:
3 świeże pstrągi
3 świeże prawdziwki
1 średniej wielkości cebula
natka pietruszki
masło
przyprawy: sól, pieprz , sok z cytryny

dodatkowo: folia aluminiowa

Sposób wykonania:
Ze swojej ryby wyciągnęłam ości, pozostawiając tylko płetwy.
Po wyczyszczeniu ryby dół jej nacinam do końca od płetwy odbytowej do płetwy ogonowej
palcem delikatnie oddzielam mięso od kręgosłupa, kończąc przy płetwie ogonowej, przecinam kręgosłup. Następnie delikatnie palcem oddzielam mięso ryby w lewym kierunku odcinając kręgosłup przy głowie.Tak osiągam jeden płat nie uszkadzając całości. Druga cześć ryby - od całości oddzielam palcem kręgosłup. Boczne, duże ości, które zaczynają się przy głowie wyciągam podważając nożem.Góra ryby pozostaje w całości a skóra nie jest ponacinana, dlatego też można nadać jej ładny kształt. Skrzela, też je wyciągam. Każdą rybę posypuję solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny. Pozostawiam w lodówce na około 2 godziny.

Prawdziwki czyszczę, myję, kroję w plastry. Smażę na maśle z cebulką pokrojoną w kosteczkę na wolnym ogniu, doprawiam solą i pieprzem, studzę. 
Do środka każdego pstrąga wkładam część grzybów. Wierzch ryby posypuję pozostałymi prawdziwkami, kładę natkę pietruszki i pokrojone w kosteczkę kawałki masełka. zapiekam zamknięte w folii w temp 180 stopni przez 20 minut, a potem jeszcze 5 minut na otwartej folii.








Grzyby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz