Składniki
2 kg dyni bez skóry i gniazd nasiennych
2 kg miękkich bez skóry i gniazd nasiennych0,5 kg cukrusok z 1 cytryny8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
-
Sposób przygotowania
- Dynię obrałam pokroiłam w drobną kostkę , wstawiłam do garnka z odrobina wody, gotowałam raz po raz mieszając aż się rozpadła, odstawiłam.
- Gruszki umyłam , obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam w drobną kostkę, przełożyłam do garnka, gotowałam raz po raz mieszając, aż zmiękły.
- Po ugotowaniu dynię i gruszki przełożyłam do jednego garnka, rozdrobniłam blenderem, dodałam sok z cytryny, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Wstawiłam na wolny ogień, podgrzewałam tak długo, aż rozpuścił się cukier. Gorące przełożyłam do słoików. Pasteryzowałam ok. 20 minut.
czwartek, 11 września 2014
dżem dyniowo - gruszkowy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetny dżem:)
OdpowiedzUsuń