Składniki na blachę 30 x 21 cm:
1 op krakersów ( solone )
1 litr mleka
1 kostka masła
1 szkl cukru
3 x cukier waniliowy
1 szkl mąki
4 żółtka
cukier puder do posypania
Wykonanie:
W blaszce rozkładamy warstwę krakersów.
Do sporego naczynia wsypujemy mąkę, zalewamy częścią mleka i mieszamy, dodajemy żółtka.
Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
Kiedy mleko będzie się gotować,
zestawiamy je z ognia, wlewamy masę mączno jajeczną , mieszamy dynamicznie a potem
jeszcze chwilę gotujemy.
Ciepłą masę wylewamy na krakersy, od razu
przykrywamy wierzchnią warstwą ciastek.
Zostawiamy do ostygnięcia a potem wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Szybko i smacznie:) podoba mi się
OdpowiedzUsuńszybki i prosty sposób na deser, też czasami robię to ciasto bez pieczenia, bardzo je lubię, polecam jeszcze 3 bita też jest smaczny:)
OdpowiedzUsuńU mnie też dzisiaj napoleonka na krakersach :))))))
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńIle kcal ma jeden taki kawałek?
OdpowiedzUsuń30 yrs old Structural Engineer Fianna O'Collopy, hailing from Saint-Hyacinthe enjoys watching movies like Not Another Happy Ending and Driving. Took a trip to Ironbridge Gorge and drives a Ferrari 250 GT LWB California. Najwiecej artykul
OdpowiedzUsuń