Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki
3 żółtka
30 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa
1 kg twarogu
1 1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
7 białek
3 szklanki mąki
3 żółtka
30 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa
1 kg twarogu
1 1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
7 białek
Sposób wykonania:
- 1.
-
Przygotuj kruche ciasto: miękką margarynę, wymieszaj z
mąką i cukrem , dodaj kakao, proszek do pieczenia i żółtka , zagnieć
jednolite ciasto, podziel na dwie części i włóż je do zamrażarki na 60
minut. Na blaszkę wyłóż pergamin do pieczenia, potarkuj jedną cześć
ciasta i wyłóż na blasze.
- 2.
-
Ser zmiel dwukrotnie. Żółtka utrzyj z cukrem na
jednolitą masę, stopniowo dodawaj masło ciągle ucierając.Dodaj twaróg,
mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- 3.
-
Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą.Tak
przygotowaną masę serową przełóż na kruchy spód, przykryj drugą częścią
potarkowanego ciasta. Piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180
stopni.
Piękny sernik :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, j bardzo lubię na miodowych spodach:)
OdpowiedzUsuńDo sera nie daje się proszku do pieczenia, od jajek ser robi się pulchny .
OdpowiedzUsuńAle do sera proszek do pieczenia nie widzi mi się.
OdpowiedzUsuń