Składniki:
6 kg buraczków
2 kg papryki
8 dużych cebul
zalewa
0,5 litra octu
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
2 kg papryki
8 dużych cebul
zalewa
0,5 litra octu
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Sposób wykonania:
buraki ugotować , ostudzić obrać ze skórki i potarkować na grubych oczkach
paprykę i cebulę obrać i pokroić w paski
2 szklanki wody zagotować z cukrem solą i octem. Do gotującej się zalewy wsypać pokrojoną cebulę i paprykę. Wszystko razem gotować jeszcze 5 minut.
ostudzić
ostudzić
zimną zalewę wlać do buraczków , dodać 2 szklanki oleju, dobrze wymieszać i odstawić na 1 godz. do przegryzienia
włożyć do słoików. Pasteryzować 10 minut
Takich nie robiłam jeszcze;)
OdpowiedzUsuń