wtorek, 24 września 2013

Pizza z fetą i szpinakiem


Składniki na dwie pizze.


Składniki:

Ciasto:
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki
1 szklanka letniej przegotowanej wody
olej do posmarowania blachy

Nadzienie:
300 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 kulka mozzarelli
1opakowanie sera feta
masło
sól,pieprz

Sposób wykonania:

Do miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam olej,sól i drożdże rozpuszczone w szklance letniej wody, dokładnie wymieszałam. Wyrabiałam tak długo, aż ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Odstawiłam do wyrośnięcia. 
Ciasto podzieliłam na dwie części.z każdej z nich uformowałam cienki placek. Blachy posmarowałam olejem,ułożyłam placki.
Szpinak zblanszowałam, odcedziłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, solą i pieprzem, przestudziłam. Na placki rozłożyłam startą mozarellę, szpinak i ser feta. Piekłam w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.

1 komentarz: