wtorek, 10 września 2013

rolada z malinami

Ciasto, które upiekłam na imieniny dla mojej mamy.


Składniki:

biszkopt 

5 jajek
4 czubate łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej

nadzienie

500 ml śmietanki 30 %
4 czubate łyżki cukru
maliny (około 1,5 szklanki )

Sposób wykonania:

 Białka ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Na blaszkę ( taką od środka piekarnika moja miała wymiary 36 x 33) położyć papier do pieczenia,tak żeby wychodził poza ścianki blaszki, wylać przygotowaną masę,równomiernie rozprowadzić po całości blachy. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 - 25 minut. ( nie można doprowadzić do przesuszenia ciasta, gdyż podczas zwijania połamie się)
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i natychmiast jeszcze gorące zdjąć z formy, chwytając za brzeg papieru do pieczenia i układając na blacie ciastem do góry. Przykryć świeżym arkuszem do pieczenia natłuszczonym olejem ( stroną natłuszczoną do ciasta), ciasno zwinąć w rulon, odstawić do przestygnięcia na około 40 minut. Rozwinąć.
masa
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Wyłożyc na rozwinięte ciasto ( należy zostawić 1/4 ubitej śmietany do posmarowania rolady). Posypać malinami,ponownie zwinąć.


Zwiniętą roladę położyć na talerz w taki sposób, żeby koniec zwinięcia znajdował się na spodzie.
Posmarować pozostałą bitą śmietaną. Udekorować. Zostawić na 4 godziny w lodówce.



3 komentarze:

  1. Ależ mi narobiłaś na nią apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszła Ci świetnie, jejku jak ja uwielbiam ciasta z malinami:) mniam! też się przymierzam w najbliższym czasie do rolady:)

    OdpowiedzUsuń