W domu najczęściej jadamy gołąbki tradycyjne; z mięsem i ryżem. Z kaszą gryczaną robiłam po raz pierwszy. Wyszło mi 15 sztuk niezbyt dużych bardzo smacznych gołąbków.
Składniki:
1 średnia główka kapusty
szklanka kaszy gryczanej
250 gram mięsa ( ja miałam kawałek karkówki )
30 gram suszonych podgrzybków
2 średnie cebule
olej
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kapustę opłukałam wycięłam głąb, sparzyłam, oddzieliłam liście,
przestudziłam, wycięłam nerw.
Grzyby opłukałam, zalałam wodą lekko osoliłam. Gotowałam przez około 15 minut, odcedziłam zachowując wodę od ich gotowania. Kaszę wsypałam do garnka, zalałam 1,5 szklanki wody z grzybów. Gotowałam przez ok. 7 minut. ( Kasza nie może się rozgotować )
Mięsko pokroiłam na drobne kawałki, podsmażyłam na patelni, cebulkę obrałam pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam, grzybki drobno posiekałam. Wszystko razem dodałam do uprażonej kaszy, dokładnie wymieszałam z dodatkiem soli i pieprzu.
Na każdy liść kapusty dałam około 2 łyżki farszu. Ciasno zwinęłam u ułożyłam w garnku. Swoje gołąbki zalałam wodą z dodatkiem suszonych grzybów. Gotowałam przez około 1 godzinę.
Gołąbki podawałam z sosem mięsnym.
...z podgrzybkami - pychota... uwielbiam, ostatnio zajadam się z mięsem, kaszą i ryżem :).
OdpowiedzUsuńO masakra uwielbiam gołąbki i to bardziej z kaszą niż z ryżem:))
OdpowiedzUsuńA tak w ogóle to nie mogę patrzeć na tą Twoją roladę z malinami mmmmmmm pychota, świetne przepisy.
Zapraszam tak w wolnej chwili do siebie, jeśli zechcesz oczywiście zajrzeć:)
http://jewelajna.blogspot.com/
U mnie jest rękodzielniczo, no niestety talentu do gotowania nie mam.
Pozdrawiam cieplutko
Każdy z nas ma inny talent:)
UsuńChętnie do Ciebie będę zaglądać.Pozdrawiam