niedziela, 15 grudnia 2013

ciasto truskawkowe




Składniki:

Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
25 dag masła
2 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru pudru

Polewa truskawkowa:
1 kg truskawek ( świeże lub mrożone )
3 galaretki truskawkowe



Sposób wykonania:

Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z  proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodać do masy ciągle mieszając. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. ( blaszka prostokątna o wymiarach 24x35 )

Masa budyniowa:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając przestudzony budyń.

Masa truskawkowa:
Truskawki zmiksować, jeżeli są to truskawki mrożone przed zmiksowaniem odmrozić. Truskawki podgrzać, dodać 3 galaretki, podgrzewać ciągle mieszając, aż galaretki się rozpuszczą.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową, przykryć drugą połową biszkoptu. Wierz polać tężejącymi truskawkami. Włożyć do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz