wtorek, 11 listopada 2014

karpatka


MASA:
CIASTO:
1,5 SZKLANKI WODY
1,5 SZKLANKI MĄKI
PÓŁ KOSTKI MARGARYNY
5 JAJ 
SZCZYPTA SOLI
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
MASA:
750 ML MLEKA
2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
9 ŁYŻEK CUKRU
300 GRAM MASŁA
CUKIER WANILIOWY
SPOSÓB WYKONANIA:
CIASTO 
ZAGOTUJ WODĘ Z MARGARYNĄ, DODAJ MĄKĘ ZMIESZANĄ ZE SZCZYPTĄ SOLI I PROSZKIEM DO PIECZENIA MIESZAJ , AŻ CIASTO ZACZNIE ODCHODZIĆ OD GARNKA. WYŁÓŻ DO MISECZKI I DO PRZESTUDZONEGO, ALE NIE ZIMNEGO CIASTA WBIJAJ KOLEJNO JAJA I MIKSUJ OKOŁO 5 MINUT.CIASTO PODZIEL NA DWIE CZĘŚCI. WYŁÓŻ NA BLASZE.PIECZ W TEMP. 200 STOPNI PRZEZ 30 MINUT ( KAŻDE Z NICH )
KREM:
500 ML ZAGOTUJ Z CUKREM I CUKREM WANILIOWYM. W POZOSTAŁEJ CZĘŚCI MLEKA WYMIESZAJ BUDYŃ DODAJ DO GOTUJĄCEGO SIĘ MLEKA, CIĄGLE MIESZAJĄC DOPROWADŹ DO WRZENIA, GOTUJ PRZEZ CHWILĘ, WYSTUDŹ. SCHŁODZONĄ MASĘ MIKSUJ NA WYSOKICH OBROTACH DODAJĄC PO KAWAŁKI MIĘKKIEGO MASŁA.

UPIECZONE CIASTO PRZEŁÓŻ KREMEM. ZOSTAW NA KILKA GODZIN W LODÓWCE. PRZED PODANIEM POSYP CUKREM PUDREM.

2 komentarze: