Do tego dania użyłam skrzydełek, które można zastąpić pałkami lub bioderkami drobiowymi.
Składniki:
1,2 kg skrzydełek
400 g ryżu
1 pikantna przyprawa do kurczaka
3 cebule
Sos:
1/2 kostki masła
1 litr wody
4 łyżeczki wegety
6 łyżeczek cukru
6 łyżek kethupu
Sposób wykonania:
Skrzydełka oczyściłam, umyłam, zaprawiłam pikantną przyprawą do kurczaka. Zostawiłam na 1 h.
Do naczynia żaroodpornego wsypałam ryż. Na wierzch położyłam obraną i pokrojoną cebulę w piórka a następnie kurczaka.
W garnuszku zagotowałam składniki na sos i zalałam przygotowaną potrawę. Wszystko razem zapiekałam w piekarniku przez ok 1,5 h w temp. 200 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia odkryłam naczynie i włączyłam termoobieg by kurczak się przyrumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz