środa, 23 stycznia 2013

Kurczak pieczony na ryżu

Danie obiadowe jednogarnkowe. 
Do tego dania użyłam skrzydełek, które można zastąpić pałkami lub bioderkami drobiowymi.


Składniki: 

1,2 kg skrzydełek
400 g ryżu
1 pikantna przyprawa do kurczaka
3 cebule
Sos:
1/2 kostki masła
1 litr wody
4 łyżeczki wegety
6 łyżeczek cukru
6 łyżek kethupu


Sposób wykonania:

Skrzydełka oczyściłam, umyłam, zaprawiłam pikantną przyprawą do kurczaka. Zostawiłam na 1 h.

Do naczynia żaroodpornego wsypałam ryż. Na wierzch położyłam obraną i pokrojoną cebulę w piórka a następnie kurczaka.

W garnuszku zagotowałam składniki na sos i zalałam przygotowaną potrawę. Wszystko razem zapiekałam w piekarniku przez ok 1,5 h w temp. 200 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia odkryłam naczynie i włączyłam termoobieg by kurczak się przyrumienił. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz