Bożonarodzeniowe ciasto mojej mamy.
SKŁADNIKI:
- na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- na masę:
- 1 1/2 szklanki maku
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- zapach migdałowy
- polewa:
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- ponadto orzechy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec
dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze
nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30
minut.
Masa:
Mak zalać wrzącą wodą, po 20 minutach zagotować i odstawić do
wystygnięcia. Zemleć 2 razy przez maszynkę na bardzo drobnych oczkach.
Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i zapach migdałowy , dokładnie
wymieszać.
W rondelku rozpuścić margarynę, stopniowo dodawać masę
makową, gotować tak długo aż dobrze zgęstnieje.
Biszkopt przekroić na
pół, na 1 placek wyłożyć masę makową, Przykryć drugim plackiem.
Przygotować polewę:
Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez
3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.
Ciepłą polewą polać placek, udekorować orzechami.
Mam ten przepis. Ciasto jest pyszne.
OdpowiedzUsuń