niedziela, 20 stycznia 2013
placek po węgiersku
Składniki na sos:
800 g szynki wieprzowej
4 duże cebule
200 g pieczarek
1 papryka czerwona
3 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
wegeta
papryka ostra
mąka
składniki na placki ziemniaczane:
1,5 kg ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
mąka
sól
pieprz
do polania:
śmietana
sposób wykonania:
Mięso pokroiłam w kostkę, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól i odrobinę wegety.
Pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki, podsmażyłam i dodałam do duszącego się mięsa. Cebulę i paprykę obrałam. Cebulę pokroiłam w piórka, a paprykę w paski, lekko podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę z papryką i całość dusiłam jeszcze około 10 minut.
Sos doprawiłam koncentratem pomidorowym, czosnkiem, pieprzem, solą, ostrą papryką. Sos zagęściłam zawiesiną z mąki i wody.
Placki:
Ziemniaki obrałam , umyłam i potarkowałam na tarce o najmniejszych oczkach, Cebulę obrałam i potarkowałam na tarce o najmniejszych oczkach. Czosnek obrałam i dodałam do całości przepuszczony przez praskę. wszystko razem doprawiłam solą, pieprzem, jajkami i mąką.
Placki usmażyłam na dużej patelni z obu stron na rumiano. Usmażony placek ziemniaczany polałam sosem, następnie złożyłam go w połowie i ponownie polałam sosem. Na wierzch dodałam śmietanę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ależ nabrałam ochoty na placki! Pycha :) do sosu do placków jeszcze nigdy nie dodałam czosnku, muszę spróbować
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuńhej, dziekuje za pyszny przepis :) w wykonaniu Brata był przepyszny:)bede jadla go przez tydzien :D pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDziękuję:) zachęcam do wypróbowania także innych przepisów. Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuń